Hlavní obsah

Invalida chtěl upoutat pozornost, proto vyhrožoval bombami po celé republice

Právo,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové
Aktualizováno

Až osmileté vězení hrozí 41letému handicapovanému muži z Hradce Králové, který v úterý anonymními telefonáty zmobilizoval desítky policistů a dalších záchranářů, když oznámil uložení bomby na různých místech České republiky. Policisté ho vypátrali během pěti hodin a on se ke svému činu přiznal. Byl obviněn už ve středu.

BEZ KOMENTÁŘE: Policisté na pražském hlavním nádraží, které také museli prohledatVideo: Novinky

 
Článek

První telefonát se ozval v úterý kolem 9. hodiny ráno. Již po pěti hodinách kriminalisté pachatele vypátrali.

„Muž se v průběhu výslechů k činu plně doznal. Jako motiv uvedl, že chtěl na sebe tímto způsobem upoutat pozornost společnosti. Jedná se o muže, který neměl do této chvíle nikdy žádný problém se zákonem. Bezprostředně po svém obvinění byl zkoumán psychiatrem,“ uvedla ve čtvrtek královéhradecké krajská policejní mluvčí Ivana Ježková, podle níž se jedná o zdravotně handicapovaného muže.

„V úterý celkem šestkrát telefonoval na různé instituce, kde oznámil, že je na konkrétním místě, například v budovách úřadů, škol, různých firem i na vlakových nádražích, uložená bomba. Během anonymního telefonátu také uvedl přesný čas, kdy vybuchne,“ dodala mluvčí.

Foto: Michal Dolezal, ČTK

Policisté před pražským hlavním nádražím v Praze, kde anonym nahlásil umístění bomby.

„Uložené bomby měly být v Plzni, v Praze, v Jičíně, v Poděbradech, v Mladé Boleslavi a v Pardubicích,“ vyjmenovala Ježková.

Vzhledem k tomu, že muž v úterý označil více než desítku objektů v šesti městech po celé republice, byly evakuovány stovky osob. Další osoby byly omezeny při cestování, když musely vyčkat na svůj vlakový či autobusový spoj.

I přesto, že se nikde žádná bomba nenašla, náklady na bezpečnostní opatření a škoda dotčených institucí se pohybuje v řádech miliónů korun. Přesně ještě nebyla vyčíslena. Pokud by se však vyšplhala nad pět miliónů, bude muži hrozit až osmiletý trest vězení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám