Hlavní obsah

Po jedenácti letech má policie identikit možného vraha ze Šternberku. Poznáte ho?

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Policisté stále pátrají po vrahovi, který před bezmála jedenácti lety zavraždil ve videopůjčovně ve Šternberku na Olomoucku jedenatřicetiletou zaměstnankyni. Již několikrát vyzvali k pomoci při pátrání po něm i veřejnost a na základě poslední výzvy se přihlásil svědek, který pomohl vytvořit identikit pravděpodobného pachatele.

Foto: Policie ČR

Nový identikit možného pachatele

Článek

Vražda se stala 29. července 2005 přibližně hodinu po poledni. „Pachatel vstoupil do videopůjčovny na Hlavním náměstí ve Šternberku a zavraždil jednatřicetiletou zaměstnankyni, která se nacházela v provozovně. Oběť byla zavražděna zvlášť surovým způsobem,“ připomněl policejní mluvčí Josef Bednařík.

Podle informací Práva pachatel zřejmě sexuálně motivované vraždy svou oběť ubodal. Chvíli po činu jej při odchodu z videopůjčovny zachytila bezpečnostní kamera městské policie. Záznam je však tak nekvalitní, že ani odborníci z něj nedokázali vytáhnout vrahovu podobu.

„Na základě předchozí výzvy se přihlásil na policii svědek, který popsal muže pohybujícího se v inkriminovanou dobu v okolí místa činu v bílé, pravděpodobně zakrvavené košili. Dle jeho sdělení byl muž v době před deseti lety ve věku 26 až 35 let, vysoký 190 centimetrů, štíhlé postavy, delších vlnitých vlasů v barvě špinavě blond. Ze získaných informací byl sestaven identikit tohoto muže,“ uvedl mluvčí.

Odebírali otisky i DNA

Policie žádá veřejnost o pomoc při zjištění totožnosti muže. „Pokud bude mít někdo z občanů jakýkoli poznatek, informaci k uvedenému neobjasněnému případu, pozná muže na identikitu, který takto vypadal před deseti lety, ať kontaktuje kriminalisty prostřednictvím linky 158 nebo podá informace policistům na nejbližší policejní služebně,“ dodal Bednařík.

V průběhu vyšetřování vraždy byly mj. odebrány otisky prstů a vzorky DNA nejen stovkám klientů videopůjčovny a jejich příbuzným, ale byly postupně prověřovány také u vězňů, klientů psychiatrické léčebny a pachatelů obdobné násilné trestné činnosti v rámci celé republiky.

Žádný z odebraných vzorků se však neshodoval s těmi, které kriminalisté zajistili na místě činu. K dopadení pachatele tehdy ale nepomohla ani odměna 50 tisíc korun, kterou vypsalo krátce po činu město Šternberk.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám