Hlavní obsah

Zloději si odemkli bankomat a ukradli skoro milión. Dostali je za rok a půl

Právo, Jiří Růžička
Prostějov

Pachatele krádeže 923 000 korun z bankomatu v Plumlově na Prostějovsku se podařilo odhalit tamním kriminalistům. Případ málem patřil ke krimipomníčkům, protože vyšetřování bylo již jednou odloženo. Objasněn byl po roce a půl.

Foto: Policie ČR

Zloděje 923 000 korun se podařilo odhalit prostějovským kriminalistům po roce a půl práce.

Článek

„Ke krádeži došlo v době od 29. do 30 září 2014 v Plumlově. Zatímco normálně chodí lidé do bankomatu pro peníze zepředu, zloději šli na zařízení zezadu. Zcela ojedinělý byl případ i tím, že zatímco jinde zloději za použití hrubé síly bankomat odvlečou a pak z něj někde dolují peníze, tito pachatelé postupovali zcela sofistikovaně,” sdělil vedoucí prostějovského územního odboru Policie ČR Pavel Novák. Zlodějům se podařilo překonat mechanický i číselný zámek a odcizit peněžní kazetu s 923 tisíci korun.

„Jsem rád, že naši kriminalisté ukázali, že nezapomínají. V tomto případě to dvojice kriminalistů vzala jako osobní věc, a přesto, že formálně byl případ odložen, stále se k tomu vraceli, stále dumali, stále něco zkoušeli a porovnávali, až jim to i po dlouhé době vyšlo a dostali se na stopu pachatelů,“ doplnil vedoucí oddělení obecné kriminality prostějovské policie Leo Haluza.

Zloděj krádež dlouho připravoval

Letos v dubnu tak podle Haluzy mohli zadržet sedmadvacetiletého podezřelého, žijícího sto kilometrů od Prostějova, kterého pak obvinili ze zločinu krádeže. Zjistili, že čin dlouhou dobu připravoval, dokonale pozoroval a poznal i podmínky v obci a v okolí bankomatu. Z vyšetřování vyplynulo i napojení na druhého, o rok mladšího pachatele, který byl pak rovněž zadržen, obviněn a byla na něj uvalena vazba.

Policisté kvůli probíhajícímu vyšetřování nespecifikovali povolání a další charakteristiky pachatelů. „Faktem je, že byli hodně šikovní,“ uznal Haluza s tím, že po zásahu zlodějů ještě bankomat signalizoval, že je v naprostém pořádku. Ze sdělení policistů i tak vyplynulo, že právě ona šikovnost pachatelů a způsob provedení mohly být vodítkem na cestě k jejich vypátrání.

Reklama

Výběr článků

Načítám