Hlavní obsah

Poctiví nálezci odevzdali ve Zlíně peněženky s 25 tisíci

Zlín

Dva poctiví nálezci se obrátili na policii minulý týden ve Zlíně. Našli peněženky s doklady a dohromady s 25 tisíci korunami v hotovosti, které se pak vrátily k majitelům. O případech informovala v pátek mluvčí policie Monika Kozumplíková.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

Nejprve přišel na služebnu policie 19letý mladík, který přinesl peněženku s tím, že dovnitř se nedíval a považoval za svou povinnost ji vrátit tomu, kdo ji ztratil.

„V peněžence bylo necelých deset tisíc korun. Kromě toho také občanský průkaz a platební karta. Policisté vyrozuměli o nálezu padesátiletou majitelku z Malenovic, která peněženku ztratila pár hodin předtím na parkovišti u Velkého kina ve Zlíně a nedoufala, že se s penězi ještě setká,“ popsala Kozumplíková.

Ve druhém případě policistům zavolal 45letý muž z druhého konce republiky s tím, že jeho 65letá matka zapomněla tašku s penězi na lavičce ve zlínské nemocnici. Téměř ve stejný čas hlásil nález pracovník bezpečnostní agentury na linku 158.

„Aniž by se podíval dovnitř, tašku uložil do šatny zaměstnanců a večer ji odevzdal policistům, kteří po ní v nemocnici a jejím okolí pátrali. Uvnitř brašny bylo mimo jiné patnáct tisíc korun,“ konstatovala Kozumplíková.

Měla by to být samozřejmost

Co je vnímáno jako vzácný a chvályhodný příklad poctivosti, pro některé možná až hraničící s hloupostí, by ve skutečnosti mělo být samozřejmostí, jak připomněla mluvčí.

Pokud podle ní někdo najde peníze či osobní věci, které mu nepatří, je povinen je vrátit majiteli nebo odevzdat na příslušné místo. V opačném případě by se mohl dopustit trestného činu zatajení věci či krádeže.

Anketa

Odevzdali byste nalezenou peněženku s větší finanční hotovostí?
Ano
83,1 %
Ne
16,9 %
Celkem hlasovalo 1402 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám