Hlavní obsah

Soud pustil z vazby anarchistu podezřelého z útoku na vlak

Praha

Pražský městský soud propustil z vazby Martina I., který čelí s dalšími čtyřmi lidmi obžalobě v kauze přípravy teroristického útoku na vlak s vojenským materiálem. Muž však zatím zůstává ve vazební cele, protože státní zástupce proti nepravomocnému rozhodnutí obratem podal stížnost. Informovala o tom v úterý mluvčí soudu Markéta Puci.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Devětadvacetiletý anarchista je jediným z obžalovaných v kauze, který je stále stíhaný vazebně. Dlouhodobě proti tomu protestují levicoví extremisté ze Sítě sociálních buněk. Mimo jiné se přihlásili k únorovému zapálení dvou policejních aut před pražskou policejní služebnou – čin údajně provedli, aby svému kolegovi vyjádřili solidaritu.

Pražský městský soud rozhodl o propuštění muže z vazby minulý pátek. Uvěřil jeho písemnému slibu řádného chování a stanovil mu dohled probačního úředníka. Navíc se za něj zaručila sestra.

Státní zástupce Vladimír Pazourek však s propuštěním nesouhlasí. „Záruky, které soud přijal, nepokládám za dostatečné,” vysvětlil. Muž je ve vazbě kvůli obavám, že by se na svobodě mohl skrývat před spravedlností. O jeho dalším setrvání v cele bude nyní rozhodovat vrchní soud.

Hrozí jim výjimečný trest

Trojice levicových extremistů čelí obžalobě, že plánovali minimálně od září 2014 útok zápalnými láhvemi na nákladní vlak s vojenským materiálem na hlavním tranzitním železničním uzlu z Prahy do Plzně v úseku Radotín–Beroun. Hrozí jim 12 až 20 let vězení nebo i výjimečný trest.

Zbývající dva obžalovaní se údajně scházeli se zbytkem skupiny v konspiračním bytě. Věděli o plánech, ale nenahlásili je policii, za což je soud může potrestat až třemi roky odnětí svobody.

Razie proti extremistům se uskutečnila loni v dubnu. Celkem bylo zatčeno deset lidí, obviněno jich bylo šest. Případ šestého člověka stíhaného pro nedovolené ozbrojování a přechovávání hromadně účinné zbraně v bytě byl z pražské části kauzy vyčleněn. Zabývají se jím justiční orgány v Brně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám