Hlavní obsah

Zapálil desítky objektů a vysmíval se hasičům, skončil ve vazbě

– Brno
Právo, Miroslav Homola

Nejméně 28 úmyslně založených požárů má podle vyšetřovatelů za sebou muž z Brna. Zapalovat je začal už v roce 2012 a postupně se stal postrachem majitelů různých rekreačních objektů především na Vyškovsku. Od minulého týdne je ve vazbě. K jeho dopadení pomohly i dopisy, ve kterých se vysmíval hasičům, že ho nikdy nechytí.

Foto: Policie ČR

Muž z Brna podle policie nejdřív zakládal požáry v chatové oblasti Jitřenka na Bučovicku.

Článek

Dosavadní škoda je zhruba 2,3 miliónu korun a police zjišťuje, jestli muž nemá na svědomí další požáry. S vyšetřovateli totiž spolupracuje jen částečně.

Čtyřicetiletý Brňan měl nejprve zakládat požáry v oblíbené a rozlehlé chatové oblasti Jitřenka na Bučovicku v podhůří buchlovských lesů. Na Jitřence měl sám chatu.

Foto: Policie ČR

Následky řádění žháře

„Jak ukazuje dosavadní vyšetřování, zpočátku zapaloval dřevníky, přístavky, myslivcům posedy čili kazatelny, postupně však jeho drzost vzrůstala a požáry zakládal přímo v chatách či chalupách. Několik z nich shořelo úplně, jiné před kompletním zničením uchránili vlastními silami samotní chataři,“ uvedl k případům vyšetřovatel Pavel Kříž.

Podle vyšetřovatelů muž používal k zakládání požárů běžně dostupný pevný podpalovač a reklamní noviny nebo letáky.

„Na místě obvykle nezanechal žádné stopy, ohně zapaloval v předem vybraných objektech, obvykle v noci, kdy bylo v lokalitě minimum lidí,“ dodal Kříž.

Chataři hlídkovali

Nejvíce z dosud prokázaných požárů založil žhář na Vyškovsku - celkem 21. Další dva na Hodonínsku a pět mu zatím policisté prokázali v Králově Poli.

„Tak rozsáhlou sérii žhářských útoků na Vyškovsku nepamatuji, i když v roce 2014 jsme zadrželi žháře, který založil pět požárů, a přitom se jednalo o dobrovolného hasiče. Jsme rádi, že se nám nyní podařilo ukončit tuto tak dlouhou sérii i vzhledem ke strachu, který mezi chataři v poslední době oprávněně panoval,“ doplnil šéf vyškovských policistů Petr Buček.

Foto: Policie ČR

Následky řádění žháře

Chataři už byli z přibývajících požárů tak zoufalí, že mezi sebou zřídili i hlídkovou službu. Marně. Žhář byl stále troufalejší a nakonec psal i výsměšné dopisy hasičům. Ty pak dopomohly k jeho dopadení, byť byl tento případ podle policie mimořádně složitý právě kvůli opatrnosti pachatele.

Žháře, který se podle vlastních slov požáry bavil, a líbilo se mu napětí spojené s vyšetřováním, nyní čeká psychiatrické vyšetření. Pokud bude za své skutky odpovědný, může jít do vězení až na tři roky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám