Hlavní obsah

Policie chce postavit trenéra Růžičku před soud

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražští kriminalisté ukončili vyšetřování a chtějí postavit před soud bývalého kouče české hokejové reprezentace a nyní extraligového Chomutova Vladimíra Růžičku (52). Viní ho ze zpronevěry půl miliónu korun, které v letech 2012 a 2013 nadvakrát převzal prostřednictvím svého kamaráda od podnikatele Miroslava Palaščáka jako údajný sponzorský dar.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Vladimír Růžička

Článek

Peníze však následně údajně nezavedl do účetnictví Slavie Praha, jejímž byl v té době trenérem i spolumajitelem.

Růžičku přitom policisté původně podezřívali z korupce, protože podle tvrzení některých rodičů mladých hokejistů včetně Palaščáka od nich bral peníze za to, aby potomci mohli dál v klubu hrát. Podnikatelův syn se však v tehdy extraligové Slavii do sestavy nikdy neprotlačil.

„Mohu potvrdit, že dnešního dne kriminalisté ukončili vyšetřování tohoto případu s návrhem na podání obžaloby, který bude v nejbližších dnech doručen příslušnému státnímu zastupitelství. Jde celkem o dva skutky stíhané pro trestný čin zpronevěry,“ řekl ve čtvrtek Právu mluvčí pražských policistů Tomáš Hulan.

Z úplatku zpronevěra

Doplnil, že vyšetřovatelé případ skutečně nejprve řešili pro možné úplatkářství a přijetí úplatku, ale v průběhu prověřování nakonec právní kvalifikaci změnili a Růžičku koncem ledna obvinili ze zpronevěry.

Za tu nyní v případě soudní dohry hrozí české hokejové legendě jeden rok až pět let vězení nebo peněžitý trest.

O tom, zda návrhu policie vyhoví a obžalobu pošle následně k soudu, rozhodne v nejbližších týdnech žalobkyně z Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 10.

Vinu odmítá

Sám hokejový trenér už dříve v médiích možné provinění popřel. „Nikdy jsem nepřijal jakoukoli finanční částku výměnou za příslib zvýhodnění kteréhokoli hráče,“ řekl kouč, který na konci loňského roku na Palaščákovu výzvu peníze bezhotovostním převodem vrátil.

Je prokazatelné, že Růžička peníze přijal a že neskončily v klubovní kase
Jiří Jehlička

Skandál vypukl před rokem krátce před hokejovým mistrovstvím světa v Praze a Ostravě, když se v dubnu dostala na veřejnost nahrávka, kterou si na schůzkách s Růžičkou tajně pořídil Palaščák.

S trenérem, na kterého pak podal i trestní oznámení, na záznamu hovoří mimo jiné právě o penězích, které po něm údajně Růžička požadoval.

Nebyl však sám, kdo se obrátil na policii. Ke stejnému kroku přistoupil i šéf serveru Protikorupcnilinka.cz Jiří Jehlička, který v textu podání upozorňoval na tři možné trestné činy – v první řadě na uplácení, v případě jeho neprokázání na zpronevěru, alternativně také na krácení daně.

„Policisté přistoupili na jednu z našich variant. Pro prokázání úplatku je tu důkazní nouze, protože to ani jeden z aktérů nepřizná. Nicméně je prokazatelné, že Růžička peníze přijal a že neskončily v klubovní kase. To, že je později vrátil, nehraje roli. To je, jako kdyby někdo vyloupil banku a za několik let se vrátil s tím, že nese lup zpět,“ podotkl krátce po Růžičkově obvinění Jehlička.

Jak podnikatel Palaščák řekl už počátkem roku Právu, věřil slovům známého trenéra, že jde o normální a běžnou věc muset dát peníze do klubu, aby tam jeho syn mohl pokračovat, a že tedy mělo jít o jakýsi sponzorský dar. Takto to prý Růžička prezentoval i na jejich schůzkách zaznamenaných skrytou kamerou.

„Platil jsem mu to nadvakrát, a to po 250 tisíc korun,“ upřesnil redakci podnikatel.

Toho mimochodem Růžička údajně při policejním výslechu nařkl z toho, že právě Palaščák jej vydíral a požadoval až 1,1 miliónu korun za to, že ještě jako kouč Slavie zmařil kariéru jeho syna.

„To už ale policie odložila,“ odmítl zmíněné nařčení Palaščák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám