Hlavní obsah

Zakázku na těžbu dřeva vzdal. Prý se bál o život

Právo, Patrik Biskup

Byl sám, kdo začátkem dubna podal nabídku do výběrového řízení na lesní práce včetně těžby dřeva v lokalitě Modravské hory v šumavském národním parku. A jako jediný uchazeč zakázku za téměř šest miliónů korun také získal. Vítěze tendru Nicolae Buligu (38) ale začala vyšetřovat policie pro podezření, že své konkurenty zastrašoval, aby je odstranil z cesty.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Ilustrační foto

Článek

Trestní oznámení podal Ondřej Vorčák (43), prý mu Buliga vyhrožoval, že pokud se do soutěže přihlásí, tak ho „sejme“. Z obavy o život raději souboj o zakázku vzdal.

„Je to pravda, podrobnosti ale říkat nebudu. Jednak bych nerad, aby se protistrana všechno dozvěděla, a potom jsem na policii podepsal, že se o té věci nemám nikde šířit,“ sdělil Právu Vorčák.

Existuje svědek

Pouze dodal, že své tvrzení má podložené svědectvím třetí osoby. „Existuje člověk, který byl u toho,“ prohlásil Vorčák.

K ovlivňování mělo dojít na chodbě budovy správy parku v Modravě po prvním kole výběrového řízení koncem března. „Věděli o tom i lidi z parku,“ poznamenal Vorčák bez dalších podrobností.

Buliga nařčení z nekalých praktik odmítl. „Je to úplný nesmysl, já se starám o svoji práci, o firmu, aby měli moji zaměstnanci výplaty. Něco se ke mně doneslo, ale já mám práce až nad hlavu, takže jsem to druhým uchem pustil ven,“ reagoval Buliga s tím, že ho policie zatím nekontaktovala. Vysvětlení má jediné. „Je to špinavý konkurenční boj,“ prohlásil dřevorubec. Na tom, že byl jediný, kdo se do tendru přihlásil, nevidí nic divného.

Zvítězila cena

„Možná se pár lidí domluvilo, že mě zlikvidují. Řekli si, necháme jít do soutěže Buligu samotného a pak na něj podáme trestní oznámení, že nás ovlivňoval. Takoví lidé budou šířit všelijaké pomluvy místo toho, aby zdravě pracovali a vytvářeli nějaké hodnoty,“ pokračoval Buliga. O Vorčákovi tvrdí, že pro něho v minulosti pracoval, ale byl propuštěn.

Je to úplný nesmysl, já se starám o svoji práci, o firmu
Nicolae Buliga

V popisované zakázce byla rozhodujícím kritériem cena. Právo kontaktovalo vedoucího detašovaného pracoviště správy parku v Modravě Jana Bečváře, který je pod rozhodnutím o přidělení zakázky Buligovi podepsán. Nezvedal mobilní telefon a ani nereagoval na esemesku.

Z veřejně dostupných údajů Právo zjistilo, že Buliga patří mezi dodavatele, kteří se nejvíce podíleli na lesnických zakázkách šumavského národního parku zadaných v tendrech. Ročně jde o milióny korun.

Zatím bez obvinění

Podle prachatického okresního státního zástupce Miloše Herny policisté už zahájili úkony trestního řízení pro podezření z vydírání. „S ohledem na to, že k protiprávnímu jednání mělo dojít na Modravě, postoupili jsme případ podle místní příslušnosti do Klatov,“ uvedl Herna s tím, že dozor nad vyšetřováním tak nyní vykonává klatovské státní zastupitelství. Jeho šéfka Jiřina Vítovcová na dotaz Práva potvrdila, že zatím nikdo obviněn nebyl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám