Hlavní obsah

Vrchní soud zvýšil o dva roky trest muži, který ubil pošťačku

Právo, Petr Marek
Olomouc

Na 19 let za mříže poslal v úterý Vrchní soud (VS) v Olomouci Martina Balhara (27) za brutální vraždu 39leté pošťačky, matky dvou dětí, ze Skřipova na Opavsku. O dva roky mu tak zvýšil trest, který mu letos 28. ledna uložil Krajský soud v Ostravě.

Foto: Aleš Honus, Právo

Martin Balhar na archivním snímku v jednací síni ostravského krajského soudu.

Článek

Pozůstalým musí mladík na odškodném zaplatit šest miliónů korun, dalšího 1,3 miliónu má uhradit České poště a pojišťovnám. K vraždě se nikdy nepřiznal. Tvrdil, že je nevinný.

„O vině obžalovaného není pochyb. Sedmnáctiletý trest v sazbě od 15 do 20 let se nám však zdál nepřiměřeně mírný. Zohlednili jsme především surovost, s jakou si Balhar počínal. Ženě zasadil osm ran tupým předmětem, ještě když stála nebo byla v podřepu a poté řadu dalších když ležela. Podle znalců musela útrapy zvláště citlivě vnímat. Svou oběť doslova ubíjel. Navíc možnost jeho resocializace je snížená,“ vysvětlil Právu mluvčí olomouckého vrchního soudu Vladimír Lichnovský.

Třikrát se léčil

Hrůzná událost se stala 30. září 2013 kolem 17. hodiny. Policii se dlouho nedařilo vraha odhalit, dosud nenašla ani peníze a vražednou zbraň. Zdálo se, že zločin zůstane neobjasněný.

Mladík, který užíval pervitin a čin spáchal pod vlivem alkoholu, byl odsouzen na základě uceleného řetězce nepřímých důkazů. Mezi ty hlavní patřily jeho pachové stopy z míst, kam veřejnost nemá přístup – za přepážkou, na kabelce zavražděné či před trezorem, z kterého zmizelo 195 tisíc korun.

Podle znalců patří Balhar k lidem, u nichž nepatrný či nevýrazný impuls ve spojení s alkoholem dokáže vyvolat nepřiměřenou agresivní reakci. Jak vyplynulo u soudu, v minulosti se třikrát léčil na psychiatrii.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám