Hlavní obsah

Místo bazénu je jezírko. Se změnou zmizelo 12 miliónů

Právo, Patrik Biskup, Jan Švábek
Plzeň

Venkovní bazén nebo koupací jezírko. Snadno zaměnitelné názvy, které naoko neznamenají žádné velké rozdíly. V případě šest let staré zakázky centrálního plzeňského obvodu (ÚMO Plzeň 3) jde ale o zásadní odlišnost – zdejší radnice kvůli této změně přišla o milióny.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Plzeňská radnice kvůli změně názvu přišla o milióny korun. Ilustrační snímek

Článek

Podle zjištění Práva za výstavbu venkovního bazénu ve sportovním areálu Škodaland u Litické přehrady zaplatil ÚMO Plzeň 3 společnosti Aqua Varia bezmála 17,5 miliónu korun.

Jenže ve skutečnosti místo vodního díla, které bylo předmětem veřejné zakázky, převzal od stavitele fóliové jezírko, jehož stavba podle posudku soudního znalce stála přibližně pět miliónů. Kde skončilo rozdílových více než 12 miliónů korun, zatím není jasné. Zástupci firmy Aqua Varia, která zakázku získala, se přes opakované žádosti Práva nevyjádřili.

Tři obviněné

Tehdejší starosta Jiří Strobach tvrdí, že za stavbu ručil stavební dozor, který byl odborně kvalifikovanější nežli on. „Ohledně této stavby bazénu byly všechny investice řádně zkalkulovány a v účetnictví obvodu doloženy,“ řekl Právu Strobach, který v současné době působí na ÚMO Plzeň 3 jako předseda kontrolního výboru.

Jenže kvůli této zakázce už podle zdrojů Práva policie obvinila ze zneužití pravomoci úřední osoby bývalou vedoucí odboru výstavby ÚMO Plzeň 3 Evu H., šéfku oddělení investic stejného odboru Zdeňku A. a její podřízenou Renátu H.

Faktury jen se souhlasem vedení

Podle vyšetřovatelů měly obviněné ženy jako osoby odpovědné za realizaci této veřejné zakázky doporučit centrálnímu obvodu uzavřít smlouvu právě s firmou Aqua Varia, ačkoli z policejního šetření vyplývá, že tato společnost nebyla vybrána předepsaným způsobem v souladu s podmínkami soutěže. Následně měly obviněné úřednice v rozporu se smlouvou o dílo nechat firmě předem proplatit faktury v hodnotě téměř celé zakázky, ačkoli to nekorespondovalo s tím, co se skutečně prostavělo.

Stíhané úřednice se hájí tím, že bez schválení vedení, tedy starosty nebo místostarosty, se žádné faktury neproplácely. „Starosta Strobach si v době svého působení nechal zavést pozici věcného odsouhlasovače, což znamená, že bez jeho souhlasu nemohlo dojít k proplacení faktur,“ uvedla Renata H. s tím, že kontrolu provedených prací měl na starosti technický dozor investora.

Toho podle informací Práva vykonával Daniel Němeček, který tvrdil, že vycházel z informace od „někoho“ z ÚMO Plzeň 3, že se bude jednat o koupací jezírko z fólie. Jeho podpis ale figuruje na protokole o předání díla, kde je uveden venkovní bazén.

Exstarosta odmítl vypovídat

„Název jsem neřešil, jsem zvyklý na to, že investoři v průběhu stavby často názvy akce mění,“ hájil se Němeček. Exstarosta Strobach v této souvislosti podle informací Práva odmítl na policii vypovídat s tím, že by si svojí výpovědí mohl způsobit nebezpečí trestního stíhání.

Rada ÚMO Plzeň odsouhlasila vybudovat venkovní bazén podle technické dokumentace odpovídající zpracovanému projektu společnosti D-Plus projektová a inženýrská s předpokládanými náklady 22 miliónů korun. Počítalo se například s příhřevem vody nebo různými atrakcemi jako například chrliče vody, masážní trysky nebo skluzavky.

V listopadu 2009 vypsali úředníci výběrové řízení a o měsíc později rada ÚMO Plzeň 3 schválila jako vítěze firmu Aqua Varia s nabídkovou cenou 17,5 miliónu korun.

Jiný projekt

Poté starosta Strobach s firmou podepsal smlouvu o dílo. Ta předala stavbu investorovi 15. listopadu 2010, na předávacím protokolu je uveden jako stavba venkovní bazén podle původní projektové dokumentace D-Plus.

Jak Právo zjistilo, samotnou realizaci stavby společnost Aqua Varia ale provedla podle jiného projektu, a to od firmy Ingvama. Jednalo se o fóliové koupací jezírko s předpokládanými náklady 3,5 miliónu.

Po zástupcích společnosti Aqua Varia už také policisté chtěli vysvětlení. Oba jednatelé, Pavel Komár i Jan Kolbek, odmítli vypovídat ze stejného důvodu jako Strobach, tedy že by si mohli svojí výpovědí přivodit trestní stíhání.

Výběr článků

Načítám