Hlavní obsah

Klub bojových umění v Rychnově nad Kněžnou pořádal ukázkový nábor pro nové členy

Novinky, Martin Fletcher

Ve středu 14. září Klub Shin-Kyo zabývající se v Rychnově nad Kněžnou výukou východoasijských bojových umění měl den otevřených dveří s náborovými ukázkami jednotlivých bojových umění.

Foto: Martin Fletcher
Článek

V 18:00 hodin se v tělocvičně Klubu Shin-Kyo akce zúčastnilo na sto padesát diváků velkých i malých. Ti malí se přišli hlavně podívat, jestli je bojová umění nějakým způsobem osloví a jestli se přihlásí do některého z bojových sportů.

Ukázkovým programem slovem provázel Martin Pohl, předseda klubu.

První se představila dětská přípravka. Tato skupina je určena pro děti od 4 let, děti se učí pracovat se svým tělem, zapojovat a rozvíjet správné svaly.    

Bylo možné také shlédnout Aikido - Cestu harmonie, která je v prvé řadě bojovým uměním, ale nejen tím. Na své nejzákladnější úrovni je Aikido systém hodů, kontrol, pák a úderových technik spojený s výcvikem v používání meče (bokken), hole (jo) a nože (tanto).

Aikido založil Morihei Ueshiba počátkem dvacátého století a v současnosti je jedním z nejpopulárnějších bojových umění na světě. Aikido klade důraz na praktickou účinnost a je stylem používaným například při výuce sebeobrany pro ženy nebo při výcviku pořádkových jednotek tokijské metropolitní policie.  

Dále bylo na programu karate. Karate je jedním z nejrozšířenějších bojových umění, vyvinulo se na Okinawě, odkud se nejprve rozšířilo do Japonska a následně do celého světa. Sebeobrannou strategií karate je protiútok silnou technikou, která byla v tradičním podání vedena na vitální body lidského těla. Karate dává přednost technikám rukou před kopy. Nabízí zlepšení fyzické kondice a získání základních sebeobranných návyků. 

Zajímavé bylo také Shaolin Kempo. Jedná se o jeden z tvz. tvrdých stylů kung fu. Vychází ze starověkých škol tygra a draka (Bao Shen). Techniky, sestavy a modelové situace ve dvojici se vyučují v podobě, v jaké byly předávány a studovány mnichy v legendárním kláštěře Shaolin. Strategií shaolin kempo je vykrýt útok a zavalit soupěře kombinací protiútočných technik.

Poslední ukázky se věnovaly Tai Chi Chuan. Tai chi chuan patří mezi tzv. měkké neboli vnitřní styly bojového umění. Výuka tai chi chuan probíhá "zevnitř ven", začíná pomalým cvičením se snahou o zvládnutí vnitřních principů. Po několika letech tréninku přibývají cvičení se zbraněmi, rychlá forma a bojové aplikace. Tai chi chuan funguje také jako zdravotně-preventivní cvičení, a to díky tomu, že pohyby formy tai chi harmonizují v těle toky energie chi, která je základem tradiční čínské medicíny. 

Po zhruba 45 minutách byl ukázkový náborový program ukončen a to za bouřlivého potlesku diváků. Nejen dospělí, ale hlavně děti pak obklopily vedoucí jednotlivých bojových umění a dožadovaly se dalších informací, dokonce se několik dětí přihlásilo již tento den a čekají je dvě zkušební hodiny a pak se mohou rozhodnout, zda se budou bojovým uměním věnovat či nikoliv.

Za veškeré informace děkujeme Martinu Pohlovi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám