Hlavní obsah

Za tendr na bazén policie stíhá tři plzeňské úřednice, hrozí jim 12 let

Právo, Patrik Biskup
Plzeň

Firma, která před pěti lety provedla stavbu venkovního bazénu ve sportovním areálu Škodaland u plzeňské přehrady v Liticích, se k zakázce za 17 miliónů korun nedostala férovým způsobem, tvrdí policie. Vítěznou společnost podle ní „protlačily“ za cenu porušení zákona o veřejných zakázkách tři úřednice odboru výstavby třetího plzeňského obvodu.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle informací Práva policisté stíhají šéfku oddělení investic a její dvě podřízené pro zvlášť závažný zločin zneužití pravomoci úřední osoby a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Za to jim hrozí až 12 let vězení.

Nesoulad s podmínkami soutěže

Jak Právo zjistilo, obvinění souvisí s podezřením, že úřednice v období od září 2009 do prosince 2010 iniciovaly uzavření smlouvy o dílo mezi Úřadem městského obvodu Plzeň 3 a firmou Aqua Varia, s.r.o., ačkoliv tato společnost nebyla vybrána předepsaným způsobem v souladu s podmínkami soutěže.

Následně měly obviněné úřednice v rozporu se smlouvou o dílo nechat firmě postupně proplatit faktury v hodnotě téměř celé zakázky, ačkoliv to nekorespondovalo s reálnou prostavěností.

Podle vyšetřovatelů úřednice jako osoby odpovědné za zpracování této zakázky doporučily radě městského obvodu uzavřít smlouvu o dílo právě se společností Aqua Varia jako nejvhodnějším kandidátem. Musely přitom vědět, že nabídka firmy neodpovídala zadání předmětu budoucího díla a nesplňovala ani požadavky vyplývající ze zákona o veřejných zakázkách.

Smlouva dříve než výběrové řízení

Právo v této souvislosti zjistilo, že společnost Aqua Varia uzavřela pro účely provedení této zakázky se společností CZ stavby, s.r.o, jako subdodavatelem smlouvu o dílo ještě dříve, než úřad městského obvodu vůbec vypsal výběrové řízení na předmětnou zakázku.

Podle informací Práva policisté chtěli k okolnostem zakázky vyslechnout i tehdejší politické vedení městského obvodu. Bývalý starosta Jiří Strobach a místostarosta Stanislav Kopáček ale výpověď odmítli s tím, že by si tím mohli způsobit nebezpečí trestního stíhání.

Reklama

Výběr článků

Načítám