Hlavní obsah

Poléval ženy vařící vodou za účelem seznámení, dostal tři a půl roku

Novinky, bad
Praha
Aktualizováno

Dvaatřicetiletý Radek Lipan, který loni v létě poléval v Praze ženy vařící vodou z konvice, aby se s nimi seznámil, si za pokus o těžké ublížení na zdraví odsedí 42 měsíců ve vězení. Rozhodl o tom v úterý Obvodní soud pro Prahu 5. Původně Lipanovi hrozil i desetiletý žalář. Verdikt není pravomocný, Lipan si ponechal lhůtu na případné odvolání.

Foto: Novinky/Právo

Článek

O Lipanově vině neměl soud pochyb, ať už díky výpovědím poškozených dívek, případně dalších svědků, nebo i kvůli doznání samotného Lipana.

„Je nepochybně jasné, že byť obžalovaný má subordinérní intelekt, tak každé malé dítě ví, že horkou vodou se člověk opaří,“ prohlásil předseda senátu soudu Lukáš Slavík. „To jednání je zbabělé, zvrhlé a naprosto neomluvitelné,“ nebral si nakonec servítky a svým odůvodněním v podstatě dal za pravdu státnímu zástupci.

To jednání je zbabělé, zvrhlé a naprosto neomluvitelné
soudce Lukáš Slavík

„Musel být minimálně srozuměn s tím, jaké zdravotní následky svým jednáním způsobí,“ prohlásil žalobce Radek Kytnar s tím, že má Lipanovu vinu za prokázanou. Jeho jednání pak podle Kytnara neslo znaky zvlášť zavrženíhodného trestného činu a pro Lipana navrhoval trest mezi třemi a čtyřmi roky vězení.

Lipanův obhájce Hynek Navrátil se snažil vyzdvihnout především polehčující okolnosti. „Od počátku spontánně o svém činu vypovídal, poměrně spontánně svého činu litoval a lze říct, že svým jednáním je ve zpětném pohledu poměrně značně otřesen,“ zastával se svého mandanta Navrátil.

„Jednání charakterizoval jako zkrat, který si zpětně nedokáže uspokojivě vysvětlit. V podstatě neví, co ho to napadlo,“ dodal s tím, že se dle jeho názoru nejedná o těžké ublížení na zdraví, ze kterého je Lipan obžalovaný, ale „pouze“ o ublížení na zdraví.

S tím ale soud nemohl souhlasit. „Nepochybně se nejedná o zkratovité jednání. Základní problém je frustrace obžalovaného, nespokojenost s vlastním životem,“ odkazoval se soudce Slavík na znalce.

„Máte opravdu neuvěřitelnou kliku v tom, že se poškozená neotočila o vteřinu později, opravdu neuvěřitelné štěstí,“ kladl na srdce Lipanovi Slavík, podle kterého by jinak došlo k dokonání trestného činu těžkého ublížení na zdraví, a tedy by v úvahu připadal vyšší trest.

Litoval toho

Sám Lipan se při svém závěrečném vyjádření omlouval, jak se dalo. „Já chci jenom říct, že celou dobu toho hrozně moc lituju. Omlouvám se celý rodině za to, co jsem způsobil. Moc mě to mrzí,“ kál se nakonec Lipan. „Takhle moc, jak jsem jí ublížil, ani to jsem nechtěl,“ dodal.

Lipan na ženy podle obžaloby útočil s konvicí vařící vody v ruce loni koncem srpna na pražském sídlišti Velká Ohrada.

Obžalovaný prý doma před útokem přemítal, jak se seznámit s novými lidmi. A vybral si vskutku zvláštní způsob - uvařil v konvici vodu a vyšel s ní ven na ulici. Tam zezadu přistoupil k náhodné kolemjdoucí ženě a vodu z konvice na ni chrstl. Na vysvětlenou posléze Lipan prohlásil, že „pár holek už prý na něj bylo ostrých, no tak on taky.“ Chtěl tím prý na sebe upoutat pozornost, což se mu přirozeně podařilo.

Sedm procent těla popálil

Jedné dívce způsobil podle soudního znalce Jiřího Hladíka popáleniny prvního a druhého povrchního stupně, asi na sedmi procentech těla.

Dívka začala křičet a vběhla do domu, kde jí matka zavolala záchranku, která ji s popáleninami odvezla do nemocnice. „Slyšela jsem obrovskej výkřik, kterej bych vůbec nepřikládala jí,“ uvedla v úterý matka polité dívky. Lipana pak zahlédla utíkat od jejich domu pryč. Dcera podle ní pak nemohla dlouho spát, pokud se ozval nějaký zvuk na ulici, byla prý „vyjančená“.

Lipan se ale podle obžaloby i přesto o chvilku později pokusil stejným způsobem seznámit ještě jednou. Asi o sto padesát metrů dál údajně polil zbytkem vody z konvice druhou ženu, tentokrát zepředu. Voda v konvici ale částečně vystydla, takže žena si ze seznámení s Lipanem odnesla pouze šok a mokré oblečení. Podle žalobce ale byl i tento útok prokázán, zejména na základě výpovědi napadené ženy.

BEZ KOMENTÁŘE: Policisté odvádějí útočníkaVideo: Policie ČR

Obžalovaný se při předchozích líčeních přiznal k prvnímu útoku, druhý odmítl s tím, že se po tom prvním šel projít do nedalekého Prokopského údolí. Soud tím ale nijak nepřesvědčil. „Modus operandi je tak specifický, že nemáme žádnou pochybnost, že pachatelem je obžalovaný,“ konstatoval soudce Lukáš Slavík.

Podle svého obhájce se Lipan od dětství léčil s lehkou mozkovou dysfunkcí, také známou jako ADHD.

Za těžké ublížení na zdraví a výtržnictví hrozilo Lipanovi i deset let ve vězení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám