Hlavní obsah

Za polití expřítelkyně kyselinou si taxikář odsedí 23 let, neuspěl s dovoláním

– Plzeň
Právo, Patrik Biskup

Poslední naděje na zvrácení 23letého trestu za polití expřítelkyně kyselinou sírovou pro Jana Dubského (39) vyhasla. Plzeňský taxikář neuspěl u Nejvyššího soudu v Brně, který podle informací Práva jeho dovolání odmítl. „Rozhodli jsme v neveřejném jednání,“ potvrdil Právu mluvčí NS Petr Tomíček.

BEZ KOMENTÁŘE: Odsouzený Dubský u souduVideo: Patrik Biskup, Právo, Novinky

 
Článek

Za pokus o vraždu bývalé přítelkyně poslal Dubského do vězení Krajský soud v Plzni. Rozsudek následně potvrdil i Vrchní soud v Praze (VS). „O jeho vině naprosto nepochybujeme,“ uvedl v odůvodnění verdiktu soudce VS Michal Hodoušek.

Podle něho všechny důkazy vypovídají v neprospěch obžalovaného. Dubského motiv je podle soudu evidentní, jako narcistní osobnost neunesl, že ho bývalá přítelkyně opustila.

Vedle trestu vězení má Dubský také zaplatit poškozené ženě přes 870 tisíc korun na náhradě škody, 830 tisíc korun zdravotní pojišťovně a přes 44 tisíc korun správě sociálního zabezpečení.

Když jsme se s Martinou rozešli, snažil jsem se, abych ji získal zpátky.
odsouzený

Bezcitný útok se odehrál v listopadu 2013. Dubský si na expřítelkyni počíhal před domem, kde bydlela s novým přítelem. Když ráno nastupovala do auta, chrstl jí do obličeje třiatřicetiprocentní roztok kyseliny a pak z místa utekl. Martina skončila v nemocnici, měla poleptaný obličej, krk, ruce i nohy. Kyselina se ženě dostala i do zažívacího traktu, jak ji v leknutí polkla. Dodnes má zdravotní komplikace, je slepá a psychicky zlomená.

Verdikt je adekvátní

„Protože obžalovaný musel vědět, že oběť bude čelit nesmírným útrapám, je podle soudu adekvátní i 23letý mimořádný trest,“ konstatoval Hodoušek.

Policisté se svědkyní na místě činu Video: Patrik Biskup, Právo

Dubského podle soudu usvědčily jeho pachové stopy na autě napadené ženy a v okolí jejího domu, stopy kyseliny na jeho botách, svědectví lidí, kteří viděli útočníka, jeho chování a jeho komentáře a vyjádření na sociálních sítích.

„Nesouhlasím s obžalobou a necítím se vinen,“ tvrdil Dubský před plzeňským soudem. Martinu měl podle svých slov rád. „Měli jsme společný pohled na život. Poutaly nás stejné zájmy. Uvažoval jsem o tom, že bych kvůli ní odešel od dlouholeté partnerky. Když jsme se s Martinou rozešli, snažil jsem se, abych ji získal zpátky. Řekla mi, že potřebuje čas, že uvidí, co bude do budoucna,“ uvedl Dubský.

Je slepá a má bolesti

Poleptaná žena vypovídala u soudu prostřednictvím videonahrávky. „Vyšla jsem z domu a zamířila k autu. Zasunula jsem klíčky do zapalování a najednou se otevřely dveře. První, co jsem viděla, byly boty. Chtěla jsem se podívat, kdo to je. Ten člověk měl ale hlavu nad střechou auta, takže jsem na něj neviděla,“ popisovala Martina P., co předcházelo útoku.

Pak jí útočník nalil nějakou tekutinu do obličeje. „Zvedla jsem ruce a vykřikla. Ještě jsem zaregistrovala postavu, jak odchází. V ten moment mi blesklo hlavou, že je to Dubský. Pak mě to začalo pálit v obličeji, byla to hrozná bolest, byl to mžik,“ pokračovala napadená žena s tím, že se přestala zajímat o všechno kolem sebe a začala bojovat o život.

Martina má za sebou i před sebou několik náročných lékařských zákroků, přišla o obličej i oči. Trápí ji bolesti, které bez prášků nedokáže snášet. Je odkázána na soustavnou pomoc druhých a stále potřebuje péči psychologa.

„Před útokem jsem vedla aktivní společenský život, chodila do práce, sportovala, pomáhala zraněným a opuštěným zvířatům, chtěla budovat rodinu. Nyní se můj život změnil v neustálou tmu a každodenní martyrium bolesti a léčebných procesů,“ uvedla dříve v rozhovoru s Právem Martina.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám