Hlavní obsah

Bývalého soudce Havlína musela převézt do věznice policie

Právo, ČTK, rav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý soudce z Prahy 2 Ondřej Havlín si už minulý týden začal odpykávat trest pět let a tři měsíce za korupci při ovlivňování případů trestných činů v dopravě ve prospěch jejich pachatelů. Do vězení však nenastoupil sám, museli ho tam převézt.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Soudce Ondřej Havlín

Článek

„Policie si pro něj přišla v pátek (8. dubna) do nemocnice, kde byl zhruba čtrnáct dnů hospitalizován. Odtamtud ho přemístili do vězeňské nemocnice na Pankráci,“ řekl v pondělí Právu Havlínův obhájce Michal Hráský.

Doplnil, že jeho klient neobdržel žádnou písemnou výzvu k nástupu do vězení právě kvůli tomu, že leží v nemocnici. Je prý tedy možné, že mu soud závazný termín odchodu za mříže poslal, on ale zásilku podle Hráského nemohl převzít.

Není to pravda, on žádné předvolání nedostal, respektive si jej nemohl vyzvednout.
Michal Hráský, obhájce Havlína

Policejní eskortu poslal na Havlína kladenský soudce Petr Sedlařík, který v této korupční kauze rozhodoval. Podle něj nic nenasvědčovalo tomu, že by se Havlín do vězení chystal. Poslal mu prý dopis s termínem bez jakékoli odezvy.

„Odsouzený Havlín byl do výkonu trestu dodán v pátek policejními orgány, neboť stanovený nástup nerespektoval a nic ani nenasvědčovalo tomu, že tak hodlá udělat,“ podotkl Sedlařík. Tvrzení o nerespektování soudního nařízení však Hráský za svého klienta v pondělí odmítl.

Dovolání se bude teprve řešit

„Není to pravda, on žádné předvolání nedostal, respektive si jej nemohl vyzvednout,“ zopakoval k tomu Hráský.

Havlín sice podle soudce požádal o odklad nástupu trestu v rámci dovolání, kterým se ale teprve bude zabývat Nejvyšší soud. Podání dovolání však neodkládá termín nástupu do vězení. V minulosti Havlín u soudu prohlásil, že odsuzující rozsudek ve spojení s trestem vězení považuje za vynesení verdiktu smrti.

Kladenský soud poslal Havlína do vězení na 6,5 roku. Trest mu později zmírnil Krajský soud v Praze, ke kterému se odvolal. Havlín byl potrestán za to, že jako soudce nezákonně ovlivňoval trestní řízení ve prospěch pachatelů, většinou opilých řidičů. Ovlivňování doprovázela žádost, nabídka či poskytnutí úplatku. Havlín se při výslechu na policii přiznal ke čtyřem z pěti bodů obžaloby.

Vedle něj stanulo před soudem dalších šest lidí. Státní zástupce František Fiala dostal rovněž za ovlivňování kauz tři roky a deset měsíců odnětí svobody, ostatní obžalovaní odešli s podmínkami.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám