Hlavní obsah

Chceme točit píč..iny, smáli se. Pak málem vykolejili vlak

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klatovy

„Jsme dva čůr..., kteří nemají co dělat. Tak jsme se rozhodli, že budeme točit takové píč..iny, abychom měli co největší počet zhlédnutí,” hlásali dva mladí teenageři z Klatovska v amatérském videu, které před časem kolovalo na internetu. Pak málem vykolejili vlak.

Foto: Drážní inspekce

Ilustrační foto

Článek

Podle informací Práva se přiznali, že na začátku února nastražili na železniční trať betonové tvárnice, do kterých narazil projíždějící vlak. Souprava naštěstí nevykolejila a nikomu se nic vážného nestalo. Poškozena byla pouze lokomotiva.

Policisté zatím nikoho neobvinili. „Čekáme na zprávu od Českých drah ohledně vyčíslení škody,“ uvedl jejich mluvčí Jan Koželuh. Zda už je případ objasněný, ale komentovat nechtěl. Právo zjistilo, že jde o hochy ve věku kolem 16 let.

„Osobní vlak s 32 cestujícími narazil u obce Červené Poříčí do dvou betonových tvárnic. Nikdo neutrpěl vážnější zranění. Provoz na mezinárodní trati z Plzně přes Klatovy do Železné Rudy a Německa musel být na zhruba tři hodiny přerušen,“ uvedla tehdy k nehodě krajská policejní mluvčí Jana Tomková.

Podle ní policie případ vyšetřuje pro podezření z trestného činu obecného ohrožení. Za to hrozí viníkovi až osm let vězení, v případě mladistvého pak trest poloviční.

Udělali to několikrát

Jak přišli kriminalisté mladíkům na stopu, zatím tají. Je možné, že se záběry nárazu vlaku do tvárnic mohly objevit na internetu.

Právo zjistilo, že překážku na koleje nalíčili oba chlapci opakovaně a na stejné místo. Ani v druhém případě naštěstí neměla nehoda žádné fatální následky. Jestli jejich nezodpovědné chování souvisí s avizovanou „filmařskou“ tvorbou, není zatím jasné.

Mluvčí Správy železniční a dopravní cesty (SŽDC) Jakub Ptačinský v reakci na událost už dříve uvedl, že hlavně v období prázdnin děti dávají na koleje různé předměty jako například mince nebo kameny. „Co se stalo u červeného Poříčí, je ale ojedinělé,“ dodal Ptačinský.

Komplex méněcennosti 

Podle osloveného psychologa Karla Havlíka jde nejspíš o zamindrákované mladíky. „Jednak jsou stále ještě v pubertě a dělají různé kraviny. Ale hlavně mají zřejmě komplex méněcennosti, který si kompenzují právě tímto chováním. Potřebují získat sebedůvěru, nějakým způsobem se zviditelnit a ukázat, že jsou něčím výjimeční,“ prohlásil psycholog.

Upozornil také na to, že mladíci nevynikají v ničem jiném buď ve škole, ve sportu, nebo v nějaké tvůrčí činnosti. „Tak na sebe upozorňují tímto způsobem,“ uzavřel Havlík.

Výběr článků

Načítám