Hlavní obsah

Čtveřice mužů se k vraždě bezdomovce přiznala, vinu hází jeden na druhého

Novinky, bad
Praha

Tragické vyvrcholení opilecké hádky začal v úterý projednávat Krajský soud v Praze. Čtveřice mužů čelí obžalobě z brutální vraždy muže v Rakovníku, kterého měli umlátit a ubodat k smrti. Muži se k činu u soudu víceméně přiznali, hlavní vinu ale svalovali jeden na druhého. Všem čtyřem hrozí až dvacet let vězení, případně výjimečný trest.

BEZ KOMENTÁŘE: Obžalovaní přichází k souduVideo: Marek Bádal, Novinky

 
Článek

K brutálnímu útoku došlo loni v polovině srpna v domku bývalé váhy v Rakovníku. Jiří Pelc (51), David Zelenka (30), Jiří Bureš (20) a Petr Vitouš (51) se podle obžaloby po společném popíjení s poškozeným pohádali kvůli tomu, že údajně zabil a znásilnil svou přítelkyni. „Měl jí dát prášky na spaní a nechat jí je zapít alkoholem,“ vzpomínal Bureš.

Všichni čtyři se měli na muže vrhnout a několik desítek minut ho mlátit a kopat. Nakonec Zelenka s Burešem podle spisu vzali nůž a ležícího muže několikrát bodli do břicha. Vitouš ho navíc ještě přiškrtil. „Já jsem toho chlapa nezabil, já ho nebodal. Až když na mě Zelenka řval, ať něco dělám, tak jsem vzal tričko a škrtil, no,“ vypověděl před soudem Vitouš, který si prý ale kvůli alkoholu moc nepamatuje. „Já se staral vo flašku vína, ne o to, co se tam děje,“ dodal Vitouš.

Další z obžalovaných Pelc potvrdil, že důvodem útoku byla pomsta za mužovu přítelkyni. Odmítl ale, že by se útoku aktivně účastnil. „Já se poškozeného ani nedotkl. Já neměl důvod mu ublížit, on mi taky v životě neublížil,“ hájil se u soudu. Jeho slova posléze potvrdil při své výpovědi Bureš, který uvedl, že Pelc byl proti celému útoku a měl říct, že „zbytečně vzali život“.

Já bych byl stejně spolupachatel, protože jsem to nenahlásil, tak jsem si taky bodnul
obžalovaný Bureš

Když muž přestal dýchat, muži jej zabalili do deky a hodili za drážním domkem přes plot, jeho osobní věci později spálili.

Podle Bureše byl útok plánovaný. „Bylo to naplánovaný. David řekl: ‚Což takhle ho (poškozeného – pozn. red.) zneškodnit?‘“ uvedl Bureš.

„Já bych byl stejně spolupachatel, protože jsem to nenahlásil, tak jsem si taky bodnul,“ dodal Bureš, který prý přes den nijak moc nepil, pouze si dal marihuanovou cigaretu a „lajnu“ pervitinu.

 Pohádal se s manželkou

Zelenka začal svou výpověď poměrně ze široka. Je totiž obžalován také z neoprávněného užívání cizí věci, protože se tři měsíce před útokem pod vlivem alkoholu vloupal v Blšanech do skladu a zmocnil se nakladače, se kterým začal jezdit po okolí, poničil plechy, dopravní značky i železniční přejezd. Nakonec zajel do hořčičného pole, kde ho zadržela policejní hlídka, která mu naměřila 1,62 promile alkoholu v krvi. „Od sedmnácti mám vážné problémy s alkoholem, což mi nabourává život,“ sdělil soudu Zelenka.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Zleva Jiří Pelc, Jiří Bureš (v červeném tričku) a Petr Vitouš (v pozadí) přicházejí k soudu

Zbytek dne, během něhož ukradl nakladač, strávil v cele předběžného zadržení. Pak se vrátil domů, kde se právě kvůli alkoholu pohádal s manželkou a z domova odešel. Od té doby se potloukal po rakovnických hospodách, až narazil v parku na trojici spoluobžalovaných, se kterou byl i později zavražděný muž. Zelenka prohlásil, že ani poškozeného, ani spoluobžalované nikdy předtím neviděl.

Nejdříve spolu dále popíjeli a po nějaké době se odebrali do onoho osudného drážního domku. „Začala hádka, pak to přerostlo do fyzického násilí. Probíhalo tam nějaký hecování. Zatočil se se mnou svět, popadl jsem ten nůž, rozmáchl se a bodnul,“ řekl Zelenka, který na policii jednoznačně odmítl, že by byl útok plánovaný. Ze samotného útoku si prý pamatuje jen střípky.

Muži se po vraždě rozešli a nebyli prý v kontaktu. Tíhu svědomí neunesl Pelc, který se asi o deset dní později svěřil svému známému, který celou věc nahlásil na policii.

Soud bude pokračovat celý týden výslechy svědků a soudních znalců.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám