Hlavní obsah

Balkánský gang, který chtěl prý vyloupit vilu politika Blažka, je před soudem

– Praha • Aktualizováno
Právo, Barbora Janáková

Líčení s gangem, jehož členové jsou obžalovaní kvůli přípravě loupeže, začalo v pondělí u pražského městského soudu. Obžaloba klade čtveřici mužů z Balkánu a jednomu Čechovi za vinu, že plánovali vyloupit vilu bývalého náměstka pražského primátora a někdejšího náměstka ministra obrany Rudolfa Blažka (ODS). Skupina prý plánovala i vloupání do vily vicepremiéra Andreje Babiše (ANO), ale tento čin by měl být projednávaný u jiného soudu.

Foto: Petr Horník, Právo

Agim Buchmayer

Článek

Obžalován je Kosovan Florio Selmanaj, který měl být hlavním organizátorem, dále Adil Alija, Agim Buchmayer, Bekim Thaqi a Čech Zdeněk Vaňkát – policista a fotbalový rozhodčí, který měl sledovat policejní vysílání a v případě nějakých změn je chtěl údajně varovat.

Podle obžaloby měla čtveřice mužů v plánu vloupat se do vily politika a chtěli vyloupit jeho trezor. Čin se měl stát na konci listopadu 2014, ale policie na základě výpovědi utajeného svědka a pomocí dvou mužů, které si gang na práci najal, plány rozkryla a všechny členy gangu zatkla ještě před činem samotným. Dva najatí muži totiž ve skutečnosti byli němečtí agenti.

Podle státního zástupce muži při zjišťování hesla k trezoru plánovali použít výhružek a v nejhorším případě dokonce i násilí. To vše se mělo stát kvůli osmi miliónům eur (v přepočtu 216 miliónů korun), které měly být podle jejich informací ukryté v trezoru.

Podle výpovědi jednoho z agentů, kteří čin pomohli rozkrýt, měla skupina dostat tip od jedné ženy, která bydlela poblíž místa, kde žil Blažek.

Peníze ze stavby tunelu?

„Od tipařky jsme věděli, že peníze byly černé a pocházely z nějakého stavebního projektu,“ uvedl jeden z německých agentů. Potvrdil to i druhý agent, který tvrdil, že mělo jít o peníze, které poškozený prý dostal bokem při stavbě nějakého tunelu.

Podle prvního agenta měli celou věc naplánovat Florio (obžalovaný Florio Selmanaj) a Akim.

Když mu byl Akim představen, neptal se, jak se to píše. Jméno je podobné křestnímu jménu Agima Buchmayera, kterého svědek vzápětí popsal.

Ačkoli Buchmayer se ve své výpovědi snažil tvrdit, že v celém případě figuroval pouze jako řidič, výpověď agenta ukázala jeho úlohu v jiném světle.

Dětem se nemělo nic stát, zastřelen měl být ten muž a ta žena
výpověď agenta

Podle něj Buchmayer kontaktoval oba německé agenty, o kterých si myslel, že jsou to členové motorkářského gangu Hell’s Angels, aby jim pomohli vyloupit vilu.

Podle obou agentů měla balkánská skupina využít znalosti denního režimu Blažkových. Věděli, že hlava rodiny přijíždí kolem šesté odpoledne a až večer chodí přeparkovat auto, kterým přijel. Do domu se tedy chtěli dostat přes garáž.

Muže a ženu zastřelit, ale dětem neubližovat

Podle prvního agenta Selmanaj řekl, že psa rodiny otráví a „dodělají“ sprejem. Policie ovšem v autě žádné maso ani jed nenašla.

Foto: Petr Horník, Právo

Obžalovaný Zdeněk Vaňkát

Podobně krutí podle svědků obžalovaní tvrdili, že budou i v případě manželů Blažkových, které plánovali přinejhorším i zabít.

„Dětem se nemělo nic stát, zastřelen měl být ten muž a ta žena,“ popsal plány agent. Druhý agent doplnil, že aby se nic nestalo dětem, bylo i přání ženy, která jim tip na loupež dala.

Vlivná bába s dlouhými prsty

Ta měla být politicky angažovaná. Obžalovaní o ní ve svých výpovědích stále mluvili jako o vlivné bábě, která má prsty až k policejnímu prezidentovi. Údajně má mít firmu, která vyrábí profesní oděvy.

Druhý agent rovněž potvrdil, že se skupinou měl spolupracovat i policista, který policejní vysílačkou měl kontrolovat, jestli se v domě nespustil alarm, případně kolik mají času, než přijedou policisté.

Foto: Petr Horník, Právo

Adil Alija u městského soudu v Praze

Výpověď prvního agenta vyvrátila i předchozí tvrzení obžalovaných. Například Adil Alija na začátku tvrdil, že se k celé věci připletl pouze náhodou a neměl vůbec ponětí, svědek uvedl jiná fakta. Podle něj měl Alija od počátku vědět, že jedou loupit a sám se prý nabídl, že poté, co celá skupina odjede vozem poškozeného, tak vůz zapálí.

U soudu měl promluvit i utajovaný svědek, který se přepadení měl také účastnit, nakonec ale mluvit odmítl. Prý se bojí, že by ho obžalovaní slyšeli.

Před soudem měl v pondělí vypovídat i samotný Blažek. Kvůli prodloužení výpovědí však z budovy soudu odešel. Novinářům řekl, že se do vynesení rozsudku nechce k případu příliš vyjadřovat. Odmítl také, že by měl v trezoru částku, na kterou lupiči pomýšleli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám