Hlavní obsah

Muž souzený za pokus o vraždu byl při činu nepříčetný, soud ho osvobodil

Praha

Soud v pondělí osvobodil Uzbeka Chusana Bobajeva, který podle obžaloby spáchal před třemi lety pokus o dvojnásobnou vraždu v Praze na Žižkově. Nařídil také jeho propuštění z vazby. Soud sice nepopřel, že Bobajev skutek spáchal, v době činu se ale prý nacházel ve stavu tzv. patické opilosti, a byl tedy nepříčetný.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Pražský městský soud se začal zabývat pokusem o dvojnásobnou vraždu, který kriminalisté kladou za vinu Uzbekovi Chusanu Bobajevovi (vpravo).

Článek

Rozsudek není pravomocný, státní zástupkyně se na místě odvolala. Podala také stížnost proti propuštění Bobajeva z vazby.

„Není sporu, že obžalovaný skutek spáchal," řekl na začátek odůvodnění rozsudku předseda senátu Městského soudu v Praze Pavel Benda. Podle znaleckého posudku byl ale Bobajev v době spáchání činu nepříčetný. „Není tedy pro toto jednání trestně odpovědný," dodal soudce.

Podle obžaloby zaútočil muž tádžické národnosti na své dva známé 5. února 2013 v bytě v Biskupcově ulici. Prvního napadl poté, co jeden z mužů odešel koupit cigarety a druhý útočníka nabádal, aby už nepil.

Bobajev ho pak začal bodat do obličeje, krku, hrudníku i nohy. Přestal, až když se napadený nehýbal. Když se druhý muž vrátil z nákupu, napadl Bobajev i jeho, druhému muži se ale podařilo utéct. Útočník poté byt opustil a prvního napadeného tam nechal, našli ho sousedé. Život mu zachránila operace.

Nebyl zodpovědný za své chování

Znalci v pondělí shodně uvedli, že Bobajev netrpí žádnou psychickou poruchou. Podle psychologa Vladislava Procházky byl v době útoku nepříčetný, protože se nacházel ve stavu patické opilosti, což je stav, kdy jsou rozpoznávací a ovládací schopnosti člověka vymizelé a není zodpovědný za své chování.

„Je to chorobná reakce mozku na alkohol, podobná epileptickému záchvatu," řekl Procházka. Dodal, že obžalovaný nemohl předem vědět, že se u něj tento stav rozvine.

Napadený: Říkal jsem mu, že umírám

Na patickou opilost se odvolal i Bobajevův obhájce. Dodal, že nebylo nijak vyvráceno, že by se cizinec ve stavu nepříčetnosti nenacházel. Podle státní zástupkyně ale jednal muž racionálně. Požadovala vypracování nového znaleckého posudku, soud její návrh zamítl.

Podle výpovědi muže, na kterého Bobajev útočil jako na prvního, na něj obžalovaný zaútočil poté, co jeho přítelkyně odmítla přijet. Začal si pohrávat s nožem a vyhrožovat mu, poté ho začal bodat. „Říkal jsem mu, že umírám," uvedl ve výpovědi. I přes to prý Bobajev v útoku pokračoval. Druhý napadený si podobně jako útočník nic nepamatuje.

Obžalovaný cizinec u soudu řekl, že není možné, aby chtěl někoho zabít kvůli takovéto maličkosti. V životě se mu to stalo prý poprvé, nikdy se ani s nikým nepopral. „Je to moje chyba, neměl jsem pít," zakončil muž svou závěrečnou řeč.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám