Hlavní obsah

Izraelsko-česká dvojice chtěla okrást 500 firem falešnými platebními příkazy

Podvod značného rozsahu vymyslel izraelsko-český páreček. Kriminalisté z Královéhradeckého kraje zadrželi muže izraelské státní příslušnosti (44 let) a ženu české státní příslušnosti (35 let), které obvinili ze spáchání zvlášť závažného zločinu neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku a zločinu podvodu spáchaného ve stádiu pokusu.

Foto: Policie ČR

Podezřelí měli i zbraně.

Článek

„Muž i žena byli zadrženi v Praze, kde oba žijí. Protože kriminalisté disponovali informacemi, že muž vlastní krátkou a dlouhou střelnou zbraň a mohl by je proti zakročujícím policistům použít, provedli jeho zatčení příslušníci královéhradecké zásahové jednotky. Oba pak byli eskortováni do Hradce Králové, kde se po prvotních úkonech podrobili výslechu a následně byli obviněni,” popsala policejní mluvčí Ivana Ježková.

Pár chtěl ukrást 3,5 miliónu korun. Obviněný cizinec trvale žijící v ČR zřídil v jedné bankovní instituci za pomoci padělaných dokladů účet pro svého údajného známého z Holandska. Žena pak postupně vlastnoručně vyplnila bezmála 500 platebních příkazů. Kromě toho, že vyplnila povinné údaje (čísla účtu příkazce a příjemce, měnu, částku a datum splatnosti) napodobila i podpisový vzor příkazce operace. K tomu využila předlohy podpisů statutárních orgánů právnických osob, které jsou dostupné na veřejně dostupných listinách založených ve sbírce listin v obchodním rejstříku firem.

Foto: Policie ČR

Podezřelý měl velké množství nábojů.

Platební příkazy byly na menší částky do 10 tisíc korun, protože podezřelí doufali, že takové částky nikdo nebude kontrolovat. K účtu neexistujícího „holandského přítele“ pak společně se ženou nakoupili tzv. Blesk peněženky, na které chtěli přeposílat z účtu podvodně získané peníze.

Zaměstnanci dvou bank si ale všimli podezřelých plateb, a podvod se tak podařil jen dvakrát. Všechny další příkazy byly předány policii.

Podezřelým policisté mimo jiné zabavili pistoli ČZ 75, téměř 500 kusů nábojů 9 mm a automatickou pušku SAGA, ke které měl muž více než 400 nábojů ráže 7,62 mm s deseti zásobníky. Ke zbraním má povolení a je držitelem zbrojního průkazu.

„Kriminalisté podali k rukám státního zástupce podnět na vzetí do vazby obou obviněných a soudce Okresního soudu v Hradci Králové ho akceptoval. V případě odsouzení jim oběma hrozí až 10leté tresty odnětí svobody,” dodala mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám