Hlavní obsah

Soud zrušil osvobozující verdikt nad Nečasovou a vojenskými zpravodajci

Právo, Jakub Bartosz
Aktualizováno

Městský soud v Praze zrušil v odvolacím jednání osvobozující verdikt ohledně Jany Nečasové, dříve Nagyové, v kauze údajného zneužití vojenské tajné služby. Rozhodnutí se týká také dvou bývalých šéfů Vojenského zpravodajství (VZ) Ondreje Páleníka a Milana Kovandy a zpravodajce Jana Pohůnka.

Foto: Petr Horník, Právo

Jana Nečasová

Článek

Kauza tak míří znovu k Obvodnímu soudu pro Prahu 1. Soud o tom rozhodl v neveřejném jednání ve středu, vyplývá z webové databáze justice.

Podle žalobců nechala v roce 2012 Nagyová coby šéfka sekretariátu premiéra sledovat manželku svého tehdejšího šéfa, předsedy vlády za ODS Petra Nečase Radku. Kvůli aféře padla vláda a Nečas se později s Nagyovou oženil.

Vojenští důstojníci se hájí tím, že plnili zadání z nejvyšších míst, které se týkalo údajného ohrožení bezpečnosti Nečasovy rodiny. Žalobci z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci, které případ dozoruje, jsou ale opačného názoru. Podle nich se jednalo o nezákonné sledování, kterým chtěla tehdy Nagyová sbírat kompromitující materiály na svou sokyni v lásce.

Čtveřici obžalovaných osvobodila loni soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 Helena Králová, podle které se aktéři kauzy ničeho nezákonného nedopustili. Proti rozsudku se žalobci odvolali k městskému soudu. [celá zpráva]

Rozhodnutí se setkalo také s kritikou z řad politiků. Důvodem byl zejména fakt, že verdikt kvůli utajovaným skutečnostem ze spisu soudkyně neodůvodnila. Jejímu soudu se nyní vrací případ zpět na stůl.

Reklama

Výběr článků

Načítám