Hlavní obsah

On má takové ošklivé oči, když je zlý, řekla žena obžalovaná z pokusu o vraždu

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Vzlykání a slzy v očích provázely v úterý dopoledne u Krajského soudu v Hradci Králové výpověď Jany Klozové (34) obžalované z pokusu o vraždu svého tehdejšího o 11 let staršího partnera. Loni počátkem září skončila jejich hádka napadením, po němž musel být muž převezen do nemocnice.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Obžalovaná Jana Klozová

Článek

Klozová partnerovi zasadila nožem s čepelí dlouhou 17 centimetrů několik bodnořezných ran. Nejzávažnější bylo bodnutí do oblasti hrudníku v blízkosti srdce. Ačkoliv se žena podle vlastních slov cítí vinna, na vlastní průběh činu i na to, co pobodání předcházelo, mají oba rozdílný názor. Shodují se pouze, že smutnou roli hrál vypitý alkohol.

Partneři bydleli ve společném bytě v 2. patře domu v Zámecké ulici v Chlumci nad Cidlinou. Osudný pátek 4. září spolu po návratu z práce popíjeli. Nejprve doma, pak v baru. Poté, co se v noci vrátili do bytu, se žena ještě chtěla vypravit ven.

„Schoval mi kabelku a kabát. Chtěla jsem přesto odejít, ale začal mne mlátit na chodbě. Volala jsem o pomoc. Chytl mě za vlasy a táhl do obýváku. Mlátil mne, ne jak uvádí, že facky, ale pěstmi. On má takové ošklivé oči, když je zlý. Křičel, že mne zabije. Nebylo to poprvé,“ plakala obžalovaná.

Byl prý žárlivý

„Napadlo mne, že se schovám do kuchyně. Tam mě nikdy nebil. Běžel za mnou, já jsem se ho hrozně bála, měl ruku v pěst. Vůbec si nepamatuju, odkud jsem vzala ten nůž,“ vypovídala přerývavě s tím, že jí muž vyhrožoval zohavením obličeje a vyražením zubů.

„Abych se nikomu nelíbila. Je hodně žárlivý. Vyhrožoval, že mne zabije a on se pak oběsí, že to nepřežije, když si někoho najdu,“ dodala. Když policisté Klozovou po činu zadrželi, naměřili jí v dechu 2,15 promile alkoholu. U soudu přiznala, že v průběhu dne vypila asi sedm velkých panáků vodky s džusem a další asi dvě koly s rumem.

„V rámci útoku mu způsobila minimálně šest bodnořezných a řezných ran na různých částech těla, a to minimálně dvě na přední straně hrudníku,“ uvedla v obžalobě státní zástupkyně Lenka Faltusová.

Další rány směřovaly také do rukou a nohou. Podle lékařů byl muž bezprostředně ohrožen na životě, hrozilo selhání krevního oběhu a dýchání.

Stále ji považuje za partnerku

Poškozený, který se živí jako zedník, odmítl u soudu proti Klozové vypovídat. „Je to moje přítelkyně. Vypovídat nebudu, ale chtěl bych říct, že ji mám rád. Nic z toho by se nestalo, kdyby tam nebyl ten alkohol,“ řekl soudci. Ten přečetl jeho výpověď z přípravného řízení. V ní připustil, že se ho Klozová skutečně mohla bát. Ale dál s ní prý chce žít a pomáhat jí s výchovou dětí.

„Věděl jsem, že má problém s alkoholem. Platil jsem útratu třeba i tři tisíce za večer. Všichni v Chlumci ze mě měli srandu. Vědělo se, jak moc pije,“ poznamenal a připustil, že jí v inkriminovaný večer vrazil v hádce facku.

„Pak přišla z kuchyně s nožem v ruce. Byla rozčílená a napitá. Zeptala se mne, tak ty se mnou nikam nepůjdeš? Byla strašně opilá, začala na mne útočit tím nožem,“ uvedl policistům s tím, že se velmi bojí zbraní, pistole i nožů.

Obžalovaná prý vydržela nepít, zejména když měla doma děti. Na druhou stranu na ní prý nebylo poznat, že má v sobě například půl litru vodky. Obžalované hrozí v případě uznání viny až 18 let vězení. Hlavní líčení je naplánováno také na středu a čtvrtek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám