Hlavní obsah

Nechtěl do vězení, tak se čtyři roky vydával za příbuzného. Dostal občanku i řidičák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražští policisté dopadli čtyřicetiletého muže, který žil čtyři roky pod identitou svého příbuzného. Vyhýbal se tak mimo jiné vězení, kam měl za loupež a jiné majetkové trestné činy nastoupit v roce 2014. Občanský průkaz s falešnými údaji si prý obstaral běžnou cestou na úřadě už v roce 2012. Kriminalisté tak budou nyní zjišťovat i to, zda nepochybili úředníci. Na policejním webu o tom informovala mluvčí Iveta Martínková.

Zadržení hledaného muže, který se skrýval pod cizí identitouVideo: Policie ČR

 
Článek

Policie se po muži začala shánět poté, co nenastoupil do vězení. Nejprve to podle mluvčí vypadalo, že zmizel, postupně ale kriminalisté zjistili, že se prokazuje identitou svého blízkého příbuzného, který žije dlouhodobě v zahraničí. Na začátku března pak hledaného muže zadrželi v Plzni.

Foto: Policie ČR

Doklady s cizími údaji

Před čtyřmi lety prý na úřadě řekl, že ztratil svůj občanský průkaz a nechal si vystavit nový, ovšem již s údaji příbuzného. S čistým trestním rejstříkem se nechal zaměstnat jako pracovník bezpečnostní agentury.

„Ke svému zaměstnání i osobní potřebě ovšem potřeboval jezdit autem, a tak postupem času pod touto identitou úspěšně absolvoval zkoušky v autoškole. Na základě toho mu byl na cizí jméno vydán i řidičský průkaz,“ uvedla mluvčí.

Muž je nyní podezřelý z přestupku proti pořádku ve státní správě, za což by mu hrozila až desetitisícová pokuta. Kvůli vyhýbání se vězení je také podezřelý z maření výkonu úředního rozhodnutí.

„Pokud se ovšem prokáže, že by muž doklady se jménem svého příbuzného zneužil k jakémukoli protiprávnímu jednání, není vyloučeno ani pozdější trestní stíhání za další trestný čin,“ dodala Martínková. Muž je nyní ve věznici, kde by měl strávit tři roky za loupež.

Reklama

Výběr článků

Načítám