Hlavní obsah

Soud rozplétá rozsáhlé úniky na daních z obchodu s betonem

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Skupina obchodníků, která podle obžaloby bohatla díky rozsáhlým daňovým únikům, stanula v pondělí před trestním senátem ostravského krajského soudu. Podnikatel Milan Buš, obchodní společnost Future Store a dalších pět lidí čelí obžalobě kvůli tomu, že měli při obchodních transakcích, ve kterých figurovali, připravit stát minimálně o 34 miliónů korun.

Foto: Aleš Honus, Právo

Údajně hlavní organizátor nekalých obchodů Milan Buš čeká na zahájení líčení.

Článek

Tím to ovšem nekončí. Policie se nyní zabývá i dalšími aktivitami některých členů této skupiny. Tato další část kauzy je zatím ještě v přípravném řízení.

Kauza, kterou se soud začal zabývat nyní, se týká obchodů z roku 2014. Cílem aktivit obžalovaných bylo podle státního zástupce Tognera nepřiznávání daně z přidané hodnoty z obchodu se zbožím, které nakupovali v Polsku, v Maďarsku a na Slovensku.

Hlavní obžalovaný vinu odmítá, další se přiznali

„Z těchto uskutečněných zdanitelných plnění neměli obžalovaní přiznat a odvést daň z přidané hodnoty a k zastření tohoto jednání měli správci daně předložit fiktivní účetní doklady rozporné se skutečností a těmi zároveň deklarovat, že bylo zboží pořizováno od dodavatelů se sídly v tuzemsku, a že jim tedy na základě přijatých plnění od tuzemských plátců vznikl nárok na odpočet daně z přidané hodnoty na vstupu,“ uvedl státní zástupce v obžalobě.

Tímto jednáním měli obvinění, mezi kterými je i jedna žena, dosáhnout neoprávněného snížení daňové povinnosti. Za krácení daní jim hrozí až deset let vězení.

Zatímco hlavní obžalovaný Milan Buš ústy svého obhájce vinu odmítá a šlo podle něj o běžné obchodní aktivity, někteří další aktéři se k trestné činnosti doznali. „Postoj obžalovaných je různý, někteří se doznali, někteří přiznali část skutku a někteří skutek popírají. Tady ale jejich svědectví ani není třeba, protože důkazního materiálu je alespoň z mého pohledu více než dost,“ řekl před zahájením líčení státní zástupce Michal Togner.

Hlavní líčení v kauze daňových úniků potrvá minimálně do konce tohoto týdne, po výsleších obžalovaných soud vyslechne svědky a poté přijdou na řadu soudní znalci. Zatím nelze předvídat, kdy bude vyhlášen rozsudek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám