Hlavní obsah

Policie navrhla žalobu na osm lidí pro daňový únik 813 miliónů

Praha
Aktualizováno

Útvar odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) navrhl obžalovat osm lidí, kteří podle kriminalistů zkrátili při obchodech s pohonnými hmotami DPH o přibližně 813 miliónů korun.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Článek

"Podle našich závěrů došlo k rozkrytí sofistikované struktury vzájemně spolupracujících osob působících v určitém systému vzájemné podřízenosti a nadřízenosti, se stanovenými funkčními kompetencemi a dělbou činností, které měly neoprávněně krátit daňovou povinnost na dani z přidané hodnoty," uvedl policejní mluvčí Jaroslav Ibehej.

Tyto osoby se podle kriminalistů dopouštěly žalované činnosti od léta 2010 do jara 2012 při dovozech pohonných hmot z Německa a Rakouska. Zakládaly obchodní společnosti, tzv. bílé koně, přes něž obchody organizovaly.

Všech osm podezřelých je podle něj obviněno z trestného činu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby. Čtyři z nich navíc čelí obvinění z trestného činu legalizace výnosů z trestné činnosti.

V případě pravomocného rozsudku hrozí obviněným až deset let vězení.

Zabavené peníze i byty

Policisté během vyšetřování zajistili pět rodinných domů, jeden dům se třemi byty, další byty či parcely s rozestavěnými domy. Také několik automobilů, mezi nimi jedno Ferrari v hodnotě 12 miliónů korun a peníze v hodnotě asi 15 miliónů.

Reklama

Výběr článků

Načítám