Hlavní obsah

Bývalý ředitel táborské zoo dostal pět let vězení za podvod

Právo, Pavel Orhoz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tábor

Na pět let do vězení poslal ve čtvrtek Krajský soud v Českých Budějovicích bývalého ředitele táborské zoologické zahrady Libora Hrubého. Senát se přiklonil k verzi obžaloby, podle které Hrubý získal podvodem deset miliónů korun a peníze dlužníkům nevrátil. Rozsudek zatím nenabyl právní moci a Hrubý nebyl na jeho vyhlášení přítomen.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Šéf táborské zoo Libor Hrubý

Článek

Hrubému hrozilo až deset let vězení. Podle obžaloby si v letech 2011 a 2012 půjčil od několika osob a firmy Centropen Dačice celkovou částku přesahující 10 miliónů korun. Ve smluvených lhůtách zaplatil prý jen 200 tisíc korun z této sumy.

„Peníze si půjčoval, i když věděl, že vzhledem k situaci zoologické zahrady nebude schopen své závazky plnit," upozornil během soudního líčení státní zástupce Petr Žižka, který si ohledně odvolání ponechal lhůtu na rozmyšlenou.

Hrubý byl majitelem táborské zoo od roku 2011 do loňského dubna. Vzhledem k dluhům a nedostatku financí musel v únoru 2015 provoz ukončit.

Hrubý se čtvrtečního rozsudku nezúčastnil, ale v průběhu předchozích líčení svou vinu popíral. Argumentoval tím, že je u českých soudů nežádoucí osoba, a žádal, aby o tom, kdo líčení povede, rozhodl Nejvyšší soud v Brně.

Táborská zoologická zahrada nyní funguje pod vedením developera Evžena Korce, který ji odkoupil.

Reklama

Související články

Táborská zoo dál hledá kupce

Zadlužená Zoologická zahrada Tábor Větrovy dál hledá kupce akcií. Poté co neuspěla u Jihočeského kraje a města Tábor jedná prý se dvěma společnostmi, které...

Zoo v Táboře končí, zvířata rozprodá

Táborská zoologická zahrada k Novému roku skončí, a začíná proto rozprodávat zvířata. Chová asi 80 druhů. Důvodem uzavření je insolvence společnosti vlastnící...

Výběr článků

Načítám