Hlavní obsah

Obchodníci se zbraněmi chtějí po státu náhradu za nezákonné stíhání

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

O více než tři sta tisíc korun za právní služby žalují stát otec a syn Bernatíkovi, majitelé zbrojní firmy Imex Group. Byli před lety nezákonně stíháni za údajně nelegální obchod se zbraněmi. Obvodní soud pro Prahu 2 ve čtvrtek o nároku Bernatíkových nerozhodl, vyžádal si po advokátovi Bernatíkových Radku Ondrušovi podrobnější specifikace právních úkonů. Imex Group si pronajímala sklady pro munici ve Vrběticích, které v roce 2014 vybuchly.

Foto: Novinky/Právo

Ilustrační foto

Článek

Petr Bernatík starší a Petr Bernatík mladší byli před devíti lety obžalováni kvůli údajnému nelegálnímu obchodování se zbraněmi. V letech 2005 a 2006 měli podle obžaloby vyvézt na Slovensko 80 samopalů a více než 70 tisíc vojenských nábojů. Obchody za zhruba 300 tisíc údajně proběhly bez licence ministerstva obchodu a průmyslu.

Ostravský soud Bernatíkovy před šesti lety žaloby zprostil kvůli nejasnosti výkladu zákona. Celkem oba Bernatíkovi žádají po státu v několika žalobách přes osm miliónů korun.

Úkony prý byly neúčelné

Podle právní zástupkyně ministerstva spravedlnosti Simony Krulikovské byly v případě Petra Bernatíka staršího, který žádá 219 tisíc, právní úkony duplicitní a neúčelné. V kauze nelegálního obchodu se zbraněmi totiž Bernatíka zastupoval jak Ondruš jako specialista na mezinárodní obchod se zbraněmi, tak i jeho kolega z trestního práva. Ondruš se proti tomu ale ohradil s tím, že případ byl velmi složitý a byli potřeba oba právníci.

Podobně u nároku Petra Bernatíka mladšího, který za právní zastoupení po státu požaduje 92 tisíc korun, si soudkyně Eva Hodačová vyžádala výkazy cestovních nákladů Ondruše. Soud tak bude pokračovat koncem května.

BEZ KOMENTÁŘE: Výbuchy ve VrběticíchVideo: Pro Novinky Lenka Bláhová

V areálu ve Vrběticích vybuchly v roce 2014 dva sklady s municí. Oba měla pronajaté Imex Group, první výbuch v říjnu si vyžádal dva lidské životy, následovalo po něm 355 neřízených výbuchů. Po druhém, prosincovém výbuchu následovala necelá stovka neřízených výbuchů. Bylo nařízeno pět evakuací, svá bydliště, zaměstnání či školy muselo opustit 2000 lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám