Hlavní obsah

Skočila ze strachu, tvrdí vězeň. Neshodil jsem ji z hradeb

Právo, Patrik Biskup
Klatovy

Už jen dvanáct dní chybí odsedět si Janu Psůtkovi z desetiměsíčního trestu za drobné kriminální delikty. Ve středu pouhých několik metrů od své cely bojoval za to, aby nemusel za mřížemi strávit dalších několik let. Kvůli jeho momentálně špatné mobilitě za ním mimořádně přijeli do plzeňské věznice tři soudci, aby projednali obžalobu, podle které měl 34letý recidivista shodit z historických hradeb v Klatovech mladou ženu a vážně ji zranit.

Foto: Mapy.cz

Hradby, ze kterých dívka spadla.

Článek

Ke konfliktu došlo přede dvěma lety ve Zlatnické ulici. Psůtka tehdy pronásledoval dvě dívky ve věku 17 a 19 let, jež se ze strachu před ním schovaly na městských hradbách.

„Vyběhl za nimi, jednu chytil za ruku a podkopl jí nohy. Do druhé pak strčil tak, že spadla z několikametrové výšky na zem, čímž došlo k jejímu těžkému zranění,“ popisovala útok státní zástupkyně Katarina Peková.

Dívku po pádu z téměř pětimetrové výšky odvezla záchranka do nemocnice s tříštivými zlomeninami obou končetin a lékaři ji museli okamžitě operovat. Později se u dívky projevila i posttraumatická porucha a musela docházet k psychiatrovi.

Viděl ji prý až na zemi

„Nikoho jsem neshodil. Ta holka sama skočila, měla ze mě strach. Řekla to mně i záchranářům na místě,“ prohlásil Psůtka, který má v rejstříku trestů už přes třicet záznamů.

Ptal jsem se jí, co se stalo. Říkala, že asi skočila.
obžalovaný

Dívky pronásledoval proto, že prý krátce předtím napadly a zmlátily jeho známou. „Stalo se to u stánku s kebabem. Já jsem šel dovnitř pro jídlo, a když jsem vyšel ven, uviděl jsem Denisu, jak se sbírá ze země a je celá zkrvavená. Pak jsem zahlédl, jak z místa utíkají dvě holky. Tak jsem se za nimi rozběhl. Chtěl jsem je chytit a pak zavolat policajty,“ vypovídal Psůtka.

Když zjistil, že jsou dívky nahoře na hradbách, křikl na ně, ať slezou dolů. „Mně se tam za nimi nechtělo, neměl jsem ani na to dobrý boty. Pak najednou ke mně jedna z nich přiběhla, odstrčila mě a schovala se za nějaké kolemjdoucí lidi s tím, že ji chci zabít. Volal jsem na ni, aby vylezla a neschovávala se,“ pokračoval obžalovaný ve své výpovědi.

Dívka údajně říkala, že asi skočila

Podle něho dívka brečela, že to neudělala. „Říkala mi pane, pane, prosím, nechte mě, to byla ta druhá. Nějak se mně jí zželelo, a tak jsem nad ní mávl rukou a šel pryč směrem k hradbám. To už tam přijížděla sanitka a policejní auta,“ prohlásil Psůtka.

V tu chvíli prý poprvé viděl druhou dívku. Ležela na zemi se zkroucenýma nohama. „Došel jsem k ní tak asi na půl metru. Ptal jsem se íi, co se stalo. Říkala, že asi skočila. Začal jsem nadávat, proč to udělala, že není normální, že je kráva. Potom ji naložili na nosítka a strčili do sanitky. Následně jsme se všichni rozešli,“ uzavřel.

Soudní líčení bude pokračovat příští měsíc výslechy obou pronásledovaných dívek a dalších svědků. Rozsudek by měl padnout v květnu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám