Hlavní obsah

Za střelbu na autobus v Plzni posílá policie k soudu otce s 15letým synem

Právo, Patrik Biskup
Plzeň

Policisté uzavřeli případ loňské střelby na plně obsazený autobus v Plzni. Žalobci navrhli, aby poslal k soudu 35letého muže a jeho 15letého syna. Právě chlapec tehdy po autobusu několikrát za přítomnosti otce vypálil z nelegálně držené pistole.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Státnímu zástupci jsme předali spisový materiál s návrhem na podání obžaloby na oba obviněné pro trestné činy výtržnictví, nedovolené ozbrojování a poškození cizí věci,“ uvedla policejní mluvčí Hana Štefflová. Muži hrozí maximálně dva roky vězení, jeho synovi jako mladistvému polovina.

Incident se odehrál 7. července před 23. hodinou na trase mezi průmyslovou zónou Borská pole a konečnou tramvaje č. 4. Autobus MHD zasáhlo několik střel. Nikdo z devadesáti cestujících, z nichž většina byli zahraniční dělníci, nebyl zraněn. Mladík použil pistoli malé ráže. Autobus zasáhl zřejmě třikrát, střely poškodily zadní část autobusu a sklo.

Otec skončil v léčebně

Do případu se na začátku jeho vyšetřování vložil ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) a naznačil, že vzhledem k původu většiny pasažérů by se mohlo jednat o politickou provokaci. Policii požádal o rychlé dopadení pachatele, což se stalo do 48 hodin.

Nakonec se ukázalo, že nešlo o cílený útok s politickým podtextem, ale spíš o hloupost. „Motivem střelce nebylo nikoho usmrtit,“ uvedl k tomu už dříve státní zástupce.

Střelbu na autobus odhalil řidič až poté, co cestující vůz opustili. Našel tři průstřely a zavolal policii. Za jízdy si myslel, že má autobus technickou poruchu a že se rozbilo zadní světlo. Střely poškodily zadní část autobusu a sklo. Otec střelce se na začátku vyšetřování zhroutil a skončil na několik týdnů v psychiatrické léčebně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám