Hlavní obsah

Policie obvinila čtyři lidi kvůli licenci na solární elektrárnu, škoda se vyšplhala na miliardu

Praha
Aktualizováno

Čtyři lidi včetně úředníka stavebního úřadu obvinili detektivové protikorupční policie v souvislosti s licencí na solární elektrárnu na jihu Moravy. Elektrárna i přesto, že nebyla dokončena, dostala licenci a stát podle policie její provozovatelé do loňského podzimu připravili o téměř miliardu.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Energetický regulační úřad (ERÚ) vydal v prosinci 2010 provozovateli licenci na výrobu elektřiny na 25 let.

„Ve věci jsou stíháni stavbyvedoucí firmy, která elektrárnu postavila, a zástupce společnosti, která měla zajistit bezproblémovou realizaci stavebních prací, vydání kolaudačního souhlasu a řádné uvedení díla do provozu,“ informoval mluvčí policie Jaroslav Ibehej.

Jak dále dodal, obviněn byl i revizní technik, který v listopadu 2010 vydal zprávu, že elektrárna je schopna provozu. Taktéž si obvinění vyslechl i bývalý pracovník stavebního úřadu, který podle policie vydal kolaudační souhlas nutný pro řízení o vydání licence ERÚ. „Tato osoba je stíhána pro trestný čin maření úkolu úřední osoby z nedbalosti,“ konstatoval Ibehej.

O další miliardy stát mohl přijít

„Podle našich závěrů uvedená fotovoltaická elektrárna nesplnila podmínky pro získání licence, tato licence tedy neměla být vydána, nemělo dojít k připojení výrobny k distribuční soustavě,“ pokračoval mluvčí protikorupční policie.

Podle policie měli provozovatelé do září 2015 způsobit státu škodu ve výši 970 miliónů korun. V průběhu dalších 20 let, na které měla elektrárna vydanou licenci, mohl stát přijít o 3,87 miliardy korun.

„V případě pravomocného rozsudku hrozí osobám obviněným z trestného činu podvodu trest odnětí svobody až na 10 let. Muži obviněnému z maření úkolu úřední osoby z nedbalosti hrozí v případě pravomocného rozsudku trest odnětí svobody až na 5 let,“ shrnul Ibehej s tím, že vyšetřování probíhá na svobodě.

Krajský soud v Brně v únoru nepravomocně poslal na 8,5 let do vězení šéfku ERÚ Alenu Vitáskovou, která podle soudu vytvořila podmínky, aby mohly zůstat v provozu fotovoltaické elektrárny, které dostaly výhodnou výkupní licenci, i když na ni neměly nárok. Trest 7,5 roku si pak vyslechli majitelé této elektrárny Alexandr a Zdeněk Zemkovi. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám