Hlavní obsah

Policie obvinila mladíka, který autem srazil cyklistu. Ten zemřel

Právo, Radim Vaculík

Kriminalisté koncem ledna obvinili a během dalšího měsíce už i stihli navrhnout obžalobu na mladíka (20), který loni poslední červencový den srazil svým vozem u obce Tišice na Mělnicku cyklistu, který právě nasedal na kolo.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Cyklista neměl šanci náraz přežít a hned na místě zemřel. Řidič přitom podle policie předjížděl na místě, kde už byla plná čára a překročil při tom povolenou rychlost. Při následném testu pak navíc u něj policisté zjistili přítomnost drog.

Nicméně ho stíhají jen pro trestný čin usmrcení z nedbalosti s hrozícím trestem v rozmezí od jednoho roku do šesti let, nikoli však kvůli ohrožení pod vlivem návykové látky, jak v pátek Právu potvrdila mluvčí mělnické policie Markéta Johnová.

Přestože tedy podle původních informací policistů z místa nehody byl u řidiče pozitivní test na metamfetamin a amfetamin, tedy látky používané k výrobě pervitinu, následný znalecký posudek na toxikologii byl prý negativní, což Právu už v lednu sdělil sám mladík.

Snaží se o mimosoudní vyrovnání

„Ano, byl jsem obviněn a už by to mělo jít k soudu. Na seznámení se spisem jsem nebyl, ale to řeší právník. Nechávám to běžet,“ řekl ve čtvrtek Právu obviněný muž, kterému policie na místě sebrala řidičský průkaz.

Už také učinil několik potřebných kroků pro to, aby jeho možný trest byl co nejnižší, anebo aby státní zástupce případně jeho stíhání podmíněně zastavil, což teoreticky může. „Při výslechu jsem samozřejmě svou vinu přiznal a té rodině jsem se omluvil. Teď to řeším s pojišťovnou, protože nárokují nějakou škodu, s kterou samozřejmě souhlasím. Také jsem jim nabídl nějakou finanční pomoc, a to mimo jakékoli soudní vyrovnání,“ podotkl obviněný.

Kriminalisté nicméně žádají, aby mladík stanul před soudem. „Už jsme podali návrh na podání obžaloby z trestného činu usmrcení z nedbalosti a věc už byla předána na státní zastupitelství (v Mělníku),“ upřesnila mluvčí Johnová.

Nešlo o první prohřešek

Jak se ale Právu nyní podařilo zjistit, loňská červencová tragická nehoda nebyla prvním prohřeškem obviněného při řízení auta. Už o měsíc dříve se údajně dopustil dopravního přestupku, který nyní řeší mělnická radnice a tamní odbor dopravních a správních agend.

Jeho ředitel Josef Daniška k tomu redakci uvedl, že ve věci už bylo vydáno rozhodnutí, proti kterému si ale účastník podal odvolání k nadřízenému orgánu, tudíž věc není pravomocná.

Z jeho slov nepřímo vyplývá, že úředníci uznali mladíkovu vinu, s níž on ale nesouhlasí. „Proti tomu jsem se odvolával, tam bylo nějaké ne úplně korektní jednání a postupování podle zákona ze strany policie,“ připustil řidič.

Ten se navíc nejspíš nevyhne i dalšímu přestupkovému řízení na mělnické radnici, protože i přes dodnes zabavený řidičský průkaz znovu usedl za volant. Za to mu hrozí ve správním řízení sedm trestných bodů, pokuta pět až deset tisíc korun a zákaz řízení na šest měsíců až jeden rok.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám