Hlavní obsah

Anonym hlásil bombu na nádražích kvůli zoufalství z dluhů

Praha
Aktualizováno

Zoufalost z dluhů přivedla mladého muže až k tomu, že loni v listopadu třikrát vyhrožoval bombou na nádražích v Praze a Brně. Policie již ukončila vyšetřování a podala návrh na obžalobu, řekl ve čtvrtek na dotaz Novinek mluvčí policie Jan Daněk. Škoda byla vyčíslena na 3400 korun.

BEZ KOMENTÁŘE: Anonym ohlásil na hlavním nádraží v Praze bombuVideo: Novinky

 
Článek

„Pachatel uvedl, že nevěděl, co si od toho sliboval. Nechtěl prý splácet půjčky, a tak si myslel, že když ohlásí bombu a půjde pak do vězení, že nebude muset platit své závazky,“ uvedl Daněk.

Třicetiletý muž z Olomoucka podle policie svůj nápad zrealizoval 21. listopadu. Nejprve kolem poledne zatelefonoval na linku 158 s tím, že na hlavním nádraží v Brně je uložena bomba. Nádraží bylo prohledáno za provozu. O pár hodin svou akci zopakoval, přičemž poslal SMS městské policii. Prohlídka večer opět proběhla za plného provozu a bez omezení.

Anonym však usoudil, že to nestačí, a druhý den kolem osmé hodiny večer zavolal na linku 158 a oznámil bombu na hlavním nádraží v Praze. Prohlídka tam trvala dvě hodiny, policisté prohledávali vlaky ve stanici a další nebyly na nádraží vpouštěny. Nezastavovalo ani metro. [celá zpráva]

Tři roky ve vězení?

Policie po třech měsících ukončila na konci února vyšetřování a podala návrh na obžalobu. „Škoda byla za policejní zásahy v Brně vyčíslena na 800 korun, za zásah v Praze na 2600 korun. Nikdo jiný se k dalším škodám nepřihlásil, a proto je to konečná částka,“ konstatoval Daněk.

Jak dále uvedl, na případný trest tak nízká škoda vliv nemá. Podle zákona mu i tak hrozí až tři roky vězení.

„Českým drahám v souvislosti s ohlášenou bombou na brněnském hlavním nádraží nevznikla žádná přímá škoda. S ohledem na průběh prohlídek nádraží Policií ČR jsme nezajišťovali náhradní autobusovou dopravu,” konstatovala mluvčí Českých drah Kateřina Šubová.

„V případě pražského nádraží shromažďujeme škody, byly zde kompenzace za ujeté přípoje a podobně. Uplatnit škody nám zákon umožňuje až do zahájení hlavního líčení a učiníme tak,“ dodala a zpochybnila tak Daňkova slova o konečné částce.

Již na přelomu roku státní zástupce zastavil trestní stíhání jiného anonyma, který vyhrožoval výbušninou taktéž na pražském hlavním nádraží v polovině srpna. Pachatel tvrdil, že nástražný systém je ve vlaku RegioJet, který stál na nástupišti. Postupně byla uzavřena všechna nástupiště a lidé museli desítky minut čekat v hale. Podle policie byl pachatel uznán nepříčetným. Škody v tomto případě nebyly vyčísleny. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám