Hlavní obsah

Málo odměn? Tak zfalšujeme podpis ministra, plánoval exšéf věznice

Právo, Jakub Troníček

Vize stíhaného šéfa litoměřické věznice Tomáše Líbala na ovládnutí vedení celé Vězeňské služby podle zjištění Práva zahrnovaly také možnost, že by se v nejvyšším patře ředitelství dozorců falšovaly podpisy ministra spravedlnosti. Podvržené parafy by pak měly zajistit vysoké resortní odměny.

Foto: Vladimír Vácha, Právo

Tomáš Líbal u soudu

Článek

Vyplývá to z přepisů loňských odposlechů Líbala, které má Právo k dispozici a na kterých tento vlivný důstojník Vězeňské služby slibuje jejímu dnes už bývalému generálnímu řediteli Pavlu Ondráškovi měsíční statisícové úplatky za to, že by ho jmenoval svým náměstkem pro ekonomiku a nechal mu volnou ruku v manipulování veřejných zakázek.

Ondrášek už ale tou dobou spolupracoval s vyšetřovateli, a pomohl tak k Líbalovu odhalení.

Možnost falšování podpisu ministra Líbal svému tehdejšímu nadřízenému zmínil při jedné z monitorovaných schůzek jako cestu, jak mu zajistit pomocí odměn vyšší rentu po odchodu do civilu. Šéf resortu Robert Pelikán (ANO) totiž Ondráškovi kvůli nespokojenosti s jeho prací prémie loni odepřel.

Když to pan ministr podepsal…

„Jsem ti teďkon chtěl říct, že kdyby byly nějaký tlaky, abys vodešel, tak můžeme nějaký podpis zfalšovat,“ zaznamenala Generální inspekce bezpečnostních sborů Líbalovu nabídku Ondráškovi z loňského léta.

Tehdejší šéf věznice v Litoměřicích, který usiloval o návrat do nejužšího vedení Vězeňské služby, přitom podle vyšetřovatelů poznamenal, že za pět let už nikdo pravost ministrova podpisu řešit nebude a že o podvrhu bude na generálním ředitelství vědět navíc jen jedna pracovnice.

Proplacení takto „vyrobené“ odměny by podle něj nic nebránilo. „Když to pan ministr podepsal,“ komentoval to podle oficiálního přepisu odposlechů lakonicky Líbal.

Ten se podle odposlechů chtěl za každou cenu vrátit do funkce ekonomického náměstka služby proto, aby mohl mít tzv. pod palcem její veřejné zakázky a tím i možnost jejich manipulací.

„Odměny” každý měsíc

Právo už přede dvěma týdny informovalo, že odposlechy zachytily jeho konkrétní plány, jak by peníze z tendrů získával a jak by je dál rozděloval. [celá zpráva]

Ondráškovi proto sliboval pravidelnou měsíční „gáži“, ale i mnoho dalších potenciálních výhod včetně volných vstupenek, letenek atp. Zatčen byl kvůli tomu loni v srpnu a v listopadu byl propuštěn z vazby. Sám ale jakoukoli korupci směrem k Ondráškovi i plány na manipulování veřejných zakázek opakovaně odmítl.

Líbalův právník Zdeněk Koschin v této souvislosti konstatoval, že klient byl Ondráškem ke svým prohlášením vyprovokován.

„Údajnými nabídkami si pouze dělal legraci u piva z toho, kdo jej k jejich předkládání provokoval, přičemž se jednalo o naprosto nerealizovatelné nesmysly, které nejenomže v minulosti nikdy nenastaly, ale které by i v budoucnosti nebyly žádným způsobem proveditelné,“ napsal Koschin Právu.

Pelikán Líbalovy plány nekomentoval

Pelikán, který byl podle zákulisních informací Práva loni připraven Ondráška sesadit, nechtěl údajné Líbalovy plány na falšování vlastního podpisu jakkoli komentovat. „V tuto chvíli se k tomu nebudu vyjadřovat,“ vzkázal šéf resortu přes svou mluvčí Terezu Schejbalovou.

Líbal funkci ekonomického náměstka vykonával v minulosti již dvakrát, konkrétně za ředitelů Luďka Kuly a Jiřího Treglera, který ho sesadil poprvé, a posléze opět za šéfování Petra Dohnala.

Na místo šéfa věznice v Litoměřicích ho pak opět vrátil právě Ondrášek, který Dohnala v čele služby nahradil. I on ale mezitím musel skončit poté, co Dohnal uspěl u soudu se stížností na nezákonnost svého odvolání, které provedla Pelikánova předchůdkyně ve funkci Helena Válková (rovněž za hnutí ANO). [celá zpráva]

Související témata:

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán

Foto: Archiv, Právo

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně spravedlnosti Helena Válková

V souvislosti s Líbalovým předchozím působením ve vedení Vězeňské služby a pochybnostmi o tom, zda i v minulosti neprovázela jeho angažmá manipulace se zakázkami, korupce nebo další podvody, nedávno staronový ředitel Dohnal poukázal na to, že žádné nezákonnosti z jeho éry prokázány nebyly.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám