Hlavní obsah

Starosta řešil přestupky u piva, od soudu odešel bez trestu

Právo, Patrik Biskup

Raději promluvil hříšníkům do duše u piva, než aby je posílal před přestupkovou komisi a musel za to platit z obecní kasy. Starosta Mnichova na Domažlicku Josef Johánek (nezávislý) tím podle státní zástupkyně neplnil povinnosti vyplývající z jeho postavení, a dopustil se tak trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Starosta Josef Johánek před soudem

Článek

Od domažlického soudu odešel v pondělí 66letý komunální politik bez trestu, ačkoliv podle předsedy senátu Jana Švíglera se nezákonného jednání dopustil.

Promlčené přestupky

„Už pouhé projednání věci před soudem má na obžalovaného dostatečný preventivní i výchovný vliv. I proto jsem upustil od potrestání,“ vysvětlil Švígler. Rozsudek znamená, že na starostu je nutno pohlížet, jako by nebyl odsouzen, a nebude mít záznam v rejstříku trestů.

Z obžaloby vyplývá, že během čtyř let Johánek zatloukl přes dvacet přestupkových spisů od policie, které měl předat k projednání správnímu orgánu a které jsou teď už promlčené. Většinou se jednalo o naschvály mezi sousedy, verbální nadávky či osočování.

Nesouhlasím s tím, jak je nastaven zákon, který upravuje projednávání přestupků, protože neúměrně finančně zatěžuje rozpočet obce.
starosta Josef Johánek

Starosta se hájil tím, že chtěl obci ušetřit peníze za poplatky, které musí za projednávání přestupků platit městu Poběžovice. Obec Mnichov s necelými třemi stovkami obyvatel totiž nemá vlastní přestupkovou komisi, proto má uzavřenu veřejnoprávní smlouvu s Městským úřadem v Poběžovicích, který pro ni přestupkovou agendu zajišťuje.

„Za každý projednaný přestupek platíme Poběžovicím 2700 korun. Když pak ten dotyčný dostane pokutu, tak je příjmem města Poběžovic, a nikoliv obce Mnichov. Nesouhlasím s tím, jak je nastaven zákon, který upravuje projednávání přestupků, protože neúměrně finančně zatěžuje rozpočet obce,“ prohlásil Johánek, který v čele Mnichova stojí už od začátku 80. let.

Ročně stojí přestupková agenda Mnichov desítky tisíc korun. „To je na tak malou obec, jako jsme, hodně peněz. Na komisi jsem posílal závažnější prohřešky, ty, o kterých jsem si myslel, že jdou vyřešit u piva, jsem vyřídil domluvou. Tím jsem to bral za uzavřené,“ dodal Johánek.

„Selský rozum”

Jedním takovým přestupkem byla urážka policisty, kterého místní občan nazval „zmrdem”. „Mrzí mě to, že se ta věc neprojednala. Tohle by si nikdo neměl k policistům dovolit,“ četl soudce z výpovědi oznamovatele.

Ze své chyby se podle svých slov poučil a všechny přestupové spisy už nyní neprodleně posílá do Poběžovic. „Nejsem špatný člověk, jenom jsem se v tom právu neorientoval. Chci jen to nejlepší pro obec,“ uzavřel Johánek.

Soudce neměl o jeho vině pochybnosti. „Obžalovaný se nezachoval správně, ale lidsky se to dá pochopit. Je nutné vzít v úvahu, že tak činil ve snaze ušetřit finanční prostředky obci a neměl z toho žádný vlastní prospěch. Šel na to selským rozumem. Až na dva případy byly prohřešky bagatelního rázu a dovedu si představit, jak by u přestupkové komise skončily,“ konstatoval Švígler.

Rozsudek není pravomocný, státní zástupkyně si ponechala lhůtu pro případné odvolání. Starosta, který neměl obhájce, si po verdiktu viditelně oddychl. „Jsem rád, jak to dopadlo,“ prohlásil se slzami v očích.

Reklama

Výběr článků

Načítám