Hlavní obsah

Kvůli sněhu váznou kamióny, do spadlých stromů narazily tři vlaky

Aktualizováno

Desítky událostí museli kvůli sněhové nadílce v průběhu odpoledne a večera řešit hasiči ve středních Čechách. Zaměstnávají je pády stromů i dopravní nehody. V kopci na silnici I/3 u Oldřichovce na Benešovsku uvázlo na sněhu několik kamiónů. Sněžení a smíšené srážky komplikují dopravu i v Plzeňském, Libereckém, Ústeckém či Karlovarském kraji. Problémy jsou i na železnici a pražském Letišti Václava Havla.

BEZ KOMENTÁŘE: Řidič v Praze nezvládl řízení na zasněžené silnici a naboural do semaforuVideo: Novinky

 
Článek

"Od dnešního poledne vyjížděli hasiči ve Středočeském kraji k 30 událostem. Na Příbramsku a Benešovsku zasahovali a ještě stále zasahují u popadaných stromů. Na několika místech došlo k dopravním nehodám. Dvě z nich se staly na dálnici D11," řekl Novinkám v podvečer mluvčí hasičů Ladislav Holomčík.

Právě na Příbramsku a Benešovsku je podle mluvčí středočeské policie Štěpánky Komárové situace nejhorší.

Kvůli sněžení byl neprůjezdný úsek dálnice D4 mezi 43. až 45. kilometrem. Silničáři museli požádat o pomoc policii. Na silnici mezi D4 a Příbramí napadlo 20 centimetrů sněhu a uvízly tam autobusy i kamióny. V terénu je 16 sypačů.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Nehoda na dálnici D11

Cestáři na Kladensku, Berounsku, Rakovnicku a v Praze-západ nasadili do terénu 25 sypačů, asi tři čtvrtiny celkového počtu. "Větší problémy zatím hlášeny nemáme," uvedl dispečer. Řidiči by měli být opatrní také na silnicích na Kutnohorsku a Kolínsku.

Na 21. kilometru dálnice D11 ve směru na Hradec Králové havarovalo osobní auto. K místu zamířili kromě hasičů také záchranáři. Ti vyjeli i na 50. kilometr stejné dálnice, kde ve směru na Prahu havarovala dodávka. Ta se podle policie po nehodě převrátila.

BEZ KOMENTÁŘE: Husté sněžení v PrazeVideo: Novinky

Na dálnici D1 se mezi 30. a 35. kilometrem stalo několik nehod, místy řidiči neprojedou levým jízdním pruhem.

Mezi Miličínem a Voticemi zablokovaly silnici I/3 u Oldřichovce na Benešovsku kamióny, které uvízly v kopci. "Hasiči pomáhají některé vozy vytáhnout. Řidiči kamiónů si nasazují řetězy, aby mohli jet dále," doplnil Holomčík.

Kamióny uvázly v kopci také u Milína na Příbramsku.

Foto: Martin Procházka, Právo

Spadlý strom v Budečské ulici

Silné sněžení zasáhlo i Prahu. V Budečské ulici na Vinohradech spadl strom mezi zaparkovaná auta. Ve Stodůlkách řidič nezvládl jízdu a naboural do semaforu.

Sníh komplikuje i provoz autobusů MHD, a to především v okrajových částech. Kvůli nesjízdné komunikaci má problémy osm autobusových linek. Sníh komplikuje dopravu například v ulicích Budějovická, Libocká, Otěšínská, nebo Pod Kesnerkou. Nesjízdné jsou i úseky mezi zastávkami Popovičky - Modletice, Březí, Podskalí - Březí, U jezírka a Spiritka - Stadion Strahov.

Vlak se srazil se silničáři

Na D5 v Plzeňském kraji sněží zejména v úseku nejblíže hranicím s Německem na Tachovsku. S deštěm a sněhem se mohou řidiči potkat i kolem Plzně a na Rokycansku.

Silnice první třídy v kraji jsou převážně holé a mokré, na silnicích nižších tříd leží na Šumavě ujetá vrstva sněhu, ve vyšších polohách Domažlicka a Tachovska rozježděná sněhová břečka. Rozbředlý sníh je místy i na silnicích na severním Plzeňsku. Na některých silnicích se může objevit ledovka, například u Nemanic na Domažlicku.

V kraji se stalo několik nehod - na dálnici D5 nebo například v Třemešném na Tachovsku, kde se na přejezdu srazil osobní vlak a sypač silničářů. Nehoda se obešla bez zranění.

Teploty v kraji se drží většinou od minus dvou do plus tří stupňů fouká jen slabý vítr.

Problémy na železnici

Do spadlých stromů narazily tři vlaky, nehody se obešly bez zranění, uvedla mluvčí Českých drah (ČD) Radka Pistoriusová.

Jeden z osobních vlaků narazil do stromu za stanicí Jílové u Prahy. Provoz na trati do Vraného je zastaven.

Do stromu narazil také osobní vlak mezi Hanušovicemi a Starým Městem pod Sněžníkem, v úseku byla zavedena náhradní autobusová doprava.

Vlak ČD Cargo pak narazil do stromu mezi Rýmařovem a Valšovem, trať tam ale už byla zprůjezdněna. Spadlý strom je naopak potřeba odstranit z kolejí mezi obcemi Bělčice a Závišín v Plzeňském kraji.

Kvůli kalamitě je zcela zastaven provoz na smíchovském nádraží v Praze.

Odkloněná letadla

Na pražském Letišti Václava Havla nebyly sice zrušeny žádné lety, tři letadla ale byla odkloněna. První se vrátilo do Frankfurtu, druhé z Helsinek přistálo v Lipsku a třetí z Istanbulu dosedlo ve Vídni.

Zpoždění je způsobeno pravidelným úklidem ranveje.

"V průběhu večera proběhl úklid již dvakrát, první před 18:00 a druhý před 19:00. Trvá přibližně 20 minut," uvedla mluvčí letiště Marika Janoušková. Po dobu úklidu letadla startovat a přistávat nemohou, dodala.

Uzavřen úsek na silnici 10 od Tanvaldu

Pro nákladní dopravu s výjimkou autobusů je od 15:00 uzavřen úsek silnice 10 od Tanvaldu k hraničnímu přechodu do Polska v Harrachově na Semilsku. Uzavřena byla i cesta z Liberce přes Oldřichovské sedlo na Raspenavu. Důvodem je sněžení. V Libereckém kraji začalo sněžit kolem 17:30, platí varování před silným sněžením.

Zhruba osmnáctikilometrový úsek silnice 10 z Tanvaldu bude uzavřený minimálně do úterního rána.

Uzavřená D8

Sněžení komplikuje dopravu také v Ústeckém kraji. V terénu mají silničáři veškerou techniku.

Policisté uzavřeli úsek dálnice D8 z Lovosic ke státní hranici kvůli hustému sněžení. Na cestě uvízlo několik kamiónů. Dálnice byla znovu zprůjezdněna okolo 21:45. Také podél Labe však musí dát řidiči pozor na náledí a sníh.

V Ústeckém kraji začalo sněžit krátce po 17:00 i v nížinách. Silničáři mají v terénu veškerou techniku. Varování meteorologů před hustým sněžením platí až do úterního rána.

Na Karlovarsku sjízdnost s opatrností

I v Karlovarském kraji začalo odpoledne sněžit. Srážky jsou ale zatím smíšené a mokrý sníh na vozovkách většinou odtává. Na silnicích zůstává jen v horských oblastech a na silnicích nižších tříd. Podle předpovědi má ale sněžit celou noc.

Hlavní tahy v kraji byly v podvečer sjízdné s opatrností. Na některých silnicích nižších tříd už leží ujetá a kluzká vrstva nově napadaného sněhu.

Reklama

Výběr článků

Načítám