Hlavní obsah

Žádná nenávist, ale náboženský text, hájí před soudem knihu muslim Sáňka

Právo, Jakub Bartosz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někdejší předseda pražské muslimské obce Vladimír Sáňka ve středu odmítl obžalobu ze šíření náboženské nenávisti. Před Obvodním soudem pro Prahu 1 vysvětloval vydání knihy, která podle kriminalistů podněcuje k zášti mezi věřícími. Sáňka tvrdí, že kniha je teologickým pojednáním zaměřeným na různé výklady islámu.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Bývalý předseda pražské muslimské obce Vladimír Sáňka (vpravo) u Obvodního soudu pro Prahu 1

Článek

Kauza se týká vydání překladu knihy muslimského kazatele Bilala Philipse nazvaného Základy tauhídu - Islámský koncept boha. Případ odstartovala razie kriminalistů v dubnu 2014 v muslimských centrech v Praze. Podle soudního znalce Miroslava Mareše z Masarykovy univerzity v Brně je kniha extremistická, ale ne násilná. Čtenáři jsou prý hlavně muslimové.

Sáňka deníku Právo po své soudní výpovědi řekl, že byl součástí týmu, který měl vydání knihy v letech 2012-2014 na starost, není ale prý autorem celého projektu.

Kniha je podle něj příspěvkem k debatě o různých směrech v rámci islámu. Náboženství přijal před lety při pobytu na Blízkém východě, kde působil jako přírodovědec a vzal si Syřanku. „Kniha je ryze teologická,“ řekl Právu s tím, že je stále praktikujícím muslimem.

Znalec: Sociální sítě jsou efektivnější

Mareš citoval například tvrzení, že „jedině muslim může spravedlivě vládnout světu“. „Může to vyvolávat nenávist vůči vládám, které nejsou muslimské,“ řekl. Text je pro něj na hraně náboženství a politiky a je určený širší muslimské komunitě. Autor knihy, kazatel Bilal Philips žijící v Kataru, podle Mareše schvaluje násilí vůči nemuslimskému světu.

„Obhajuje zabíjení homosexuálů a násilí,“ řekl znalec. Kniha je prý určená konvertitům a lidem z muslimských rodin, které nepraktikují vyhraněnou formu islámu. Text ale podle něj není tím pravým pro šíření radikálního islámu. Vhodnější je prý internet. „Efektivní jsou sociální sítě. Dovedu si představit efektivnější způsoby radikalizace, než je tato kniha,“ řekl soudci Mareš. Samotné knihy se v Česku prodalo podle Sáňky zhruba stovka kusů.

Sáňkovi hrozí za vydání knihy deset let vězení. Státní zástupkyně na dotaz Práva po úterním jednání řekla, že mu vězení zřejmě nehrozí. „Je to předčasné. Myslím, že takovýto charakter trestné činnosti nutně neznamená, že by to mělo být spojené s nepodmíněným trestem, zvlášť u člověka, který nemá v rejstříku trestů žádný záznam,“ dodala státní zástupkyně.

Stěžovali si i zahraniční diplomaté

Autor knihy Philips má zákaz cestování do některých západních zemí, text je také mnohde zakázaný. Bezpečnostní služby hovoří o tom, že kniha prosazuje tzv. salafijský směr islámu, který si nerozumí s jinými náboženstvími a je násilný.

Policejní razie se odehrála při páteční modlitbě, která má pro muslimy zvláštní význam. Na zásah si stěžovala řada účastníků modlitby včetně zahraničních diplomatů. Nelíbilo se jim například to, že museli ležet obličejem k zemi, podle výpovědí svědků na ně také policisté mířili zbraněmi. Ministerstvo vnitra po prověření případu oznámilo, že zásah byl v pořádku.

Žalobci původně případ policii vrátili k dopracování, po doplnění důkazů se nyní dostal před soud. Ten se chystá v následujících týdnech vyslechnout dalších nejméně 18 svědků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám