Hlavní obsah

Kadeřnice si útok nemusí přesně pamatovat, naznačil znalec v kauze Nečesaný

Právo,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Tři roky a tři dny po brutálním útoku na kadeřnici v Hořicích pokračovalo ve středu v Hradci Králové hlavní líčení s domnělým pachatelem, tehdejším studentem Lukášem Nečesaným. Toho jako útočníka již dříve označila přepadená žena. Jak však zaznělo u soudu, nelze vyloučit, že si událost nepamatuje přesně. On sám vinu od počátku odmítá.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Lukáš Nečesaný ve středu u soudu

Článek

„Zcela jistě můžu říct, že si poškozená nedokáže událost vybavit zcela jasně. Chybí stoprocentní paměťová stopa na dobu těsně před a po události, není a nebyla zachována takzvaná epizodická paměť, jiné druhy paměti jsou zachovány. Její výpověď nemůže být zcela věrohodná,“ řekl u soudu spoluautor znaleckého posudku Miloslav Kopeček.

Současně se však nedomnívá, že by poškozená záměrně lhala. „Ale nemusí si to vybavovat tak, jak to skutečně bylo. Člověk je přesvědčen o své pravdě a ta paměť je zkreslená. Ale nelze říci do jaké míry,“ dodal.

Na dotaz obhajoby se znalec vyjádřil, že následné vjemy, například zprávy z médií, mají na paměť vliv a paměťovou stopu mohou upravovat. „Můžeme však o tom pouze spekulovat. A je diskutabilní, zda to v tomto případě tak bylo. Pohybujeme se na tenkém ledě,“ řekl znalec.

Původně dostal 16 let

Lukáš Nečesaný byl hradeckým krajským soudem uznán vinným, že v únoru 2013 přepadl kadeřnici (53) v Hořicích na Jičínsku. Šesti ranami polenem ji měl omráčit a ukrást jí deset tisíc korun z kabelky. Za pokus o loupežnou vraždu byl potrestán 16 lety vězení, později odvolacím soudem sníženými na 13 let. Nejvyšší soud se však loni v květnu vyjádřil, že jeho odsouzení bylo bez důkazů, vynesené verdikty označil za chybné. Nečesaný byl propuštěn na svobodu a celý případ se vrátil zpět k prvoinstančnímu soudu do Hradce Králové.

Poškozená kadeřnice, které život zachránili pouze včas přivolaní lékaři, se dodnes ze svého zranění zcela nevyléčila. Loni v září však na rozdíl od původního jednání, kdy si nebyla stoprocentně jistá, označila jako viníka obžalovaného. Soud proto nařídil provedení výše zmíněného odborného vyšetření její paměti.

Vzhledem k tomu, že se z hlavního líčení omluvili někteří svědci, případ bude odročen.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám