Hlavní obsah

Soud zrušil rekordní pokutu za prodej nekvalitního benzínu

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedna z nejvyšších sankcí, jakou kdy uložila Česká obchodní inspekce (ČOI) nepoctivým provozovatelům čerpacích stanic za šizení řidičů, neplatí. Pokutu 1,4 miliónu korun, kterou v roce 2013 dostala společnost Pap Oil za opakovaně zjištěný prodej nekvalitního benzínu, zrušil ve středu Krajský soud v Plzni s odůvodněním, že jde o příliš tvrdý trest.

Foto: Luke Macgregor, Reuters

Tankovací pistole na čerpací stanici. Ilustrační foto

Článek

Podle rozsudku musí o výši finančního postihu inspektoři opět rozhodnout. Problém je ale v tom, že se provinilá firma sloučila s maďarskou ropnou společností MOL a zanikla. Pokutu tak zřejmě nebude komu uložit.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Případ je dozvukem kontroly, která u čerpací stanice Pap Oil v Černošíně na Tachovsku zjistila opakovaně nekvalitní vzorky benzínu, a to v několika parametrech. Konkrétně šlo o nevyhovění jakostním požadavkům v ukazatelích konec destilace a oktanové číslo.

ČOI v první instanci rozhodla o udělení pokuty ve výši 1,5 miliónu. Společnost Pap Oil se odvolala. Inspekce podle ní nezohlednila polehčující okolnosti, mj. to, že čerpací stanice po odhalení nekvalitního vzorku na vlastní náklady nevyhovující benzín zlikvidovala. V odvolacím řízení ČOI pokutu zmírnila o 100 tisíc korun.

„Pokuta byla uložena ve zjevně nepřiměřené výši s ohledem na závěry, o které správní orgán opíral své rozhodnutí. Pokud došel k uvedené částce, musí ji také řádně odůvodnit,“ uvedl předseda senátu Alexandr Krysl.

Firma se původně domáhala žalobou u soudu toho, že neměla být vůbec trestána. Odmítala vinu a napadala i procesní postup správního orgánu. „Žalobce se dopustil správního deliktu, bylo namístě mu za něj uložit trest. Jen jeho výše byla nepřiměřeně vysoká,“ upozornil Krysl.

Benzínka nejsou zemědělci

Poukázal přitom na obdobné rozhodnutí ČOI, ve kterém uložila jinému subjektu za opakovaný prodej nekvalitních pohonných hmot sankci o polovinu nižší.

Právní zástupkyně ČOI Jana Hylmarová to u soudu vysvětlila tím, že v tomto případě šlo o firmu Alimex Nezvěstice, která se primárně věnuje zemědělské výrobě a na její čerpací stanici byla zhruba polovina pohonných hmot využívána pro vlastní potřebu a až zbytek byl prodáván veřejnosti.

„O rozdílu v situaci u obou společností svědčí mj. objem tržeb. Zatímco zemědělská firma měla roční obrat z prodeje pohonných hmot 14 miliónů, Pap Oil vykázal za stejné období tržby 4,5 miliardy,“ vysvětlila právnička.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám