Hlavní obsah

Muž, který zavraždil knihovnici, půjde do zabezpečovací detence

Právo, Jan Švábek
Plzeň
Aktualizováno

Krajský soud v Plzni ve čtvrtek poslal do zabezpečovací detence muže, který podle policie loni v květnu zavraždil knihovnici v Horní Bříze na Plzeňsku. Vrah dívky odmítl, že by ji ubodal. Čin údajně provedla Lucie, která žila v jeho hlavě. U výslechů zmínil i jméno moderátorky Lucie Borhyové, v jejíž rodině chce žít. Znalci už dříve rozhodli, že byl v době činu nepříčený.

Foto: Jan Švábek, Právo

Posuzovaný Vlastimil A. (vpravo) před Krajským soudem v Plzni

Článek

Podle soudce Martina Kantora se Vlastislav A. k vraždě doznal. „Byť tvrdil, že toho skutku se dopustila osoba jménem Lucie usídlená v jeho hlavě, je nutné říci, že obžalovaného z daného skutku bez jakýchkoliv pochybností usvědčují další provedené důkazy,“ uvedl soudce a zmínil svědecké výpovědi i stopy krve na oblečení pachatele.

Krajský soud dal rovněž za pravdu soudním znalcům, kteří muže označili za paranoidního schizofrenika, což je v rozporu s posouzením lékařů z Dobřan, odkud byl Vlastislav A. před spácháním vraždy propuštěn.

Třicetiletý Vlastislav A. u soudu odmítl vypovídat. Soudce proto citoval z policejních výslechů.

„V mém těle je umístěno zařízení, které na dálku umožňuje odposlechnout hlas,“ vypověděl Vlastislav A. Dodal, že měl v hlavě lidi – nejprve prvňáčka, poté i Lucii. Opakovaně se prý obracel na lékaře s tím, že má v hlavě zařízení, které potřebuje vyoperovat.

Já jsem si s Lucií vybíral rodinu, ve které bych chtěl žít. Byla to rodina Lucie Borhyové
Vlastislav A.

Už cestou do Horní Břízy údajně odeslal e-mail redaktorce televize Nova. „Byl jsem v naprosto bezvýchodné situaci,“ dodal. Odmítl, že by dívku pobodal. „Akt provedení provedla Lucie a já ho prostě nemám v hlavě. Provedla ho Lucie, protože to byl první logický krok, jak to ukončit. Samotný akt si vůbec nepamatuji,“ řekl. O smrti knihovnice se prý dozvěděl později.

Během výslechů zmínil i jméno televizní moderátory Lucie Borhyové, která měla být součástí jedné z rodin, které vstupovaly do jeho „projektu”.

„Smyslem toho mělo být asi umístit mě do nové rodiny. Já jsem si s Lucií vybíral rodinu, ve které bych chtěl žít. Byla to rodina Lucie Borhyové,“ prohlásil s tím, že s moderátorkou hovořil jako šestileté dítě s maminkou.

BEZ KOMENTÁŘE: Policie dopadla podezřelého z vraždy u nádražíVideo: Patrik Biskup, Právo

Podle svědků bral muž drogy a často si půjčoval peníze. Jeho stav se opakovaně zhoršoval a zlepšoval. Zároveň si prý ordinoval vlastní léčbu, protože sám sebe považoval za nejlepšího lékaře.

Právo už dříve upozornilo, že soudní znalci označili pachatele za psychicky nemocného muže, který byl v době vraždy nepříčetný. Kvůli tomu údajně nemohl ovládat své chování. Státní zástupce proto loni v prosinci rozhodl o přemístění útočníka z vazební cely do psychiatrické nemocnice v Dobřanech.

Před vraždou muže propustili

Muž už dříve několikrát skončil na psychiatrii – naposledy loni v lednu v dobřanské nemocnici, když vyhrožoval smrtí své psychiatričce. Z Dobřan byl ale propuštěn s odůvodněním, že na sebe chtěl jen upozornit. Později došlo k tragickému činu. Postup léčebny kritizoval ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD), který odvolal jejího ředitele Vladislava Žižku.

„Nikdo mě nepřesvědčí, že v situaci, kdy pacient byl hospitalizován nedobrovolně pro výhrůžky zabitím, byl postup léčebny v pořádku v tom, že nebylo vyčkáno ani na výsledek znaleckého posudku, který si vyžádal soud, a pacient byl propuštěn na svobodu,“ uvedl už dříve ministr.

Zabezpečovací detence

Zabezpečovací detence se vykonává v ústavu se zvláštní ostrahou a s léčebnými, psychologickými, vzdělávacími, pedagogickými, rehabilitačními a činnostními programy. Výkonem se sleduje jak ochrana společnosti, tak terapeutické a výchovné působení na chovance. Ti jsou do zabezpečovací detence umisťováni na základě soudního rozhodnutí.

Zabezpečovací detence je určena pro osoby, které spáchaly zvlášť závažný trestný čin a pro svou duševní poruchu nejsou schopny běžného výkonu trestu a psychiatrické nemocnice nejsou schopny zajistit ochranu společnosti. Ústavy zabezpečovací detence spravuje Vězeňská služba ČR, kdy jeden se nachází v Brně a druhý v Opavě.

Zdroj: Vězeňská služba ČR

Tragická událost se stala loni 25. května. Pachatel, který do knihovny chodil na internet, se v osudný den se ženou zamkl v místnosti, ve které ji donutil zavolat do TV NOVA. Muž požadoval, aby na místo ihned dorazil televizní štáb. Mezitím ji ale bodl do zad. Policisté na místo přijeli za osm minut, ženu už ale zachránit nedokázali. Obžalovaný byl zanedlouho dopaden na místním nádraží.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám