Hlavní obsah

Dítě se od rodičů vracelo jako z bojiště, zakročil soud

Právo, Patrik Biskup
Klatovy

Popálené nohy, zhmožděné genitálie, prasklý ušní bubínek a obličej samá modřina. To je výčet zranění, která lékaři na sklonku loňského roku zjistili při vyšetření rok a půl starého chlapečka z Klatov.

Článek

Vše nasvědčuje tomu, že na žalostném stavu dítěte se tehdy podepsali jeho rodiče. A právě kvůli podezření z týrání zasáhl místní soud. Vydal předběžné opatření, kterým dočasně zakázal rodičům jakýkoli styk s jejich potomkem.

O malého hocha pečuje babička od loňského dubna, kdy jí byl soudem svěřen do výchovy. S jeho 22letou matkou a o rok mladším otcem měla dohodu, podle které mohli syna vídat a brát si ho i k sobě.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Jenže ve dvou případech se chlapec z domova vrátil tak dobitý, že s ním musela 43letá babička na ošetření k lékaři. Poprvé to bylo v listopadu, kdy po návštěvě rodičů zůstal několik dní ležet v nemocnici.

I když lékaři už tehdy signalizovali, že dítě by si zranění mohlo samo těžko způsobit, policistům se nepodařilo týrání prokázat. Rodiče si stáli za svým: syn doma přebíhal z kuchyně do obýváku, zakopl o práh a pořádně si natloukl. Sám jeho otec na to reagoval slovy: „Vypadal jako po boji.“

Může mít odpor k dospělým

O měsíc později chlapec skončil ve špitálu už ve vážném ohrožení. Mohutný krevní výron na čele, modřiny pod očima, popáleniny od cigaret či poranění v rozkroku. To všechno si vyžádalo 14denní léčbu.

Po jeho propuštění z nemocnice soud na žádost sociálních pracovnic rozhodl, že s ním nesmějí být rodiče v žádném kontaktu.

„V případě realizace rodičovských styků by mohl být normální vývoj nezletilého vážně ohrožen,“ píše se v soudním rozhodnutí, které má Právo k dispozici. Rodiče skončili opět u výslechu se stejnou obhajobou, že na synka by nikdy ruku nevztáhli. Jejich vysvětlení? Krčení rameny a nechápavé výrazy v obličeji, jak se to vůbec mohlo stát.

Matka přišla s verzí, že syn má modřiny ze skluzavky

Otec tvrdil, že vykouřil marihuanovou cigaretu, která ho utlumila natolik, že ani nevěděl, co kluk dělá. Matka přišla s verzí, že syn má modřiny ze skluzavky a další zranění v obličeji mu prý mohl způsobit pes, který po něm skočil.

Policisté tak oprášili původní spis a vyšetřování rozjeli nanovo. Na podkladě lékařské zprávy z nemocnice zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu ublížení na zdraví.

Podle psychologa Karla Bröckla je rozhodnutí soudu správné. „Nevidím důvod, aby se rodiče tímto způsobem podíleli na výchově svého dítěte. Že trpělo bolestí, je jednoznačné. Pokud by se to mělo ještě opakovat, tak je tady vysoká pravděpodobnost, že u dítěte vzniknou úzkostné stavy a averze spojená s dospělými lidmi,“ dodal Bröckl.

Výběr článků

Načítám