Hlavní obsah

Recidivista cítí částečnou vinu za smrt přítelkyně. Tu zastřelil policista

Praha

Recidivista Václav Hlinovský se cítí částečně vinný za smrt spolujezdkyně, kterou zastřelil policista, když se snažil zastavit pronásledované auto. Hlinovský to řekl dnes u pražského obvodního soudu. Bývalý policista Jiří Tišler chtěl kradené vozidlo zastavit pomocí služební zbraně. Ženu ve voze prý neviděl, myslel si, že je řidič ve voze sám. Za usmrcení z nedbalosti mu hrozí až šest let vězení, soud bude pokračovat v polovině března.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Incident se odehrál v únoru 2012 na pražském Zlíchově. Policisté se pokoušeli zastavit ukradené auto, Hlinovský se ale pokoušel ujet. Nejprve se srazil se služebním vozem, poté se snažil najíždět na policistu. Ten proto čtyřikrát vystřelil ze služební zbraně, řidič ale začal ujíždět Strakonickou ulicí v protisměru, na což policista reagoval dalšími pěti výstřely. Po několika stovkách metrů řidič z auta vystoupil a utekl. Ve voze zůstala mrtvá žena.

Hlinovský u soudu vypovídal jako svědek. Řekl, že cítí částečnou vinu za to, co se stalo. Odmítl ale to, že by Tišler spolujezdkyni v autě neviděl. „Seděla na sedadle spolujezdce, byla připoutaná," řekl. Popsal i to, jak se celá událost stala, včetně toho, jak ujížděl do protisměru. Řekl také, že policistu při střílení neviděl, a musel tedy střílet přímo ze služebního auta. Tišler ale v minulosti vypovídal, že střílel až po vystoupení z auta.

Ženu neviděl, plyne z komunikace

U soudu vypovídali také znalci. Ti dospěli k názoru, že Tišler udělal vše, co měl. Za jízdy prý vozidlo lépe zkontrolovat nešlo. To, že pasažérku policisté neviděli, vyplývá prý i z rádiové komunikace policistů s centrálou. „Navíc jsou policisté školeni, aby v případě, že je v autě spolujezdec, střelnou zbraň vůbec nepoužívali," řekl znalec Robert Fürst.

Střílel oprávněně, ale řádně nezkontroloval vnitřní prostor vozidla

Tišler obvinění od začátku odmítá. Byl přesvědčený, že je řidič ve voze sám, a proto střílel pouze na pravou stranu vozidla. Jeho výpověď potvrdil další člen policejní hlídky, který prý také viděl pouze řidiče. Podle znalců se muž snažil zasáhnout pravé kolo auta, minimálně dvě střely ale pronikly do prostoru vozu a usmrtily Hlinovského přítelkyni. Tišler je přesvědčen o tom, že za smrt ženy nese vinu řidič auta.

Mladík je ve vězení

Policie tehdy Hlinovského dopadla po osmi dnech a za řízení pod vlivem drogy mu soud uložil podmínku. Mladík byl před tímto trestem dvacetkrát stíhán za majetkovou a násilnou trestnou činnost, nyní je opět ve vězení.

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) v minulosti dvakrát případ odložila s tím, že policista nepochybil. Nejvyšší státní zastupitelství nechalo případ znovu prověřit a GIBS nakonec bývalého policistu obvinila.

Podle státního zástupce Michala Muravského obžalovaný sice střílel oprávněně, ale řádně nezkontroloval vnitřní prostor vozidla a v důsledku toho porušil své zákonné povinnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám