Hlavní obsah

Přepadl banku v Rakousku i směnárnu v Ústí. Mám dluhy, hájil se u soudu

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Teprve čtyřiadvacetiletý Lukáš Špánik z Karviné má na svědomí několik loupeží a každé se dopustil na území jiného státu Evropské unie. U ostravského soudu se od úterka zodpovídá z přepadení banky v Rakousku, odkud si odnesl v přepočtu téměř čtyři milióny korun, a směnárny v Ústí nad Labem, kde však jeho pokus skončil neúspěchem. Kromě toho bude souzen za další loupež v Polsku a zájem o něj má také kriminálka v Německu.

Foto: Aleš Honus, Právo

Lukáš Špánik se u ostravského krajského soudu zodpovídá z loupeží v Rakousku a ČR, zájem o něj ale má také justice v Polsku a Německu.

Článek

Do plachého a nervózního chlapce, kterého v úterý ráno přivezla eskorta k ostravskému soudu, by přitom asi nikdo hned neřekl, kolik loupeží už má za sebou.

U soudu se ovšem Lukáš Špánik přiznal nejenom ke dvěma zločinům, kvůli kterým ho v Ostravě soudí, ale také k přepadení peněžního ústavu v Polsku, kde si už o několik měsíců dříve vynucoval vydání peněz za pomoci atrapy granátu. Případem by se měl ještě letos zabývat polský soud.

Ostravskou soudkyni ovšem v úterý zajímala hlavně loupež v Rakousku. Zatímco v předchozích případech používal atrapu granátu nebo pistole, zde poprvé na obsluhu banky vytáhl plynovou poplašnou pistoli, ze níž dokonce vystřelil.

Muži přiložil hlaveň plynové pistole k čelu mezi oči a vystřelil z ní
Vít Legerský, státní zástupce

Pro svůj čin si předloni v říjnu vybral malou pobočku, kde byl v době přepadení jen jeden zaměstnanec.

„Pracovníka banky donutil k otevření trezoru, ze kterého si odnesl 134 tisíc eur, tedy v přepočtu asi 3,7 miliónu korun. Následně přiložil muži hlaveň plynové pistole k čelu mezi oči a vystřelil z ní,“ uvedl státní zástupce Vít Legerský. Muži po výstřelu zůstala na čele silná popálenina a především utrpěl těžké psychické trauma. S následky se dodnes léčí u psychologa.

Bez práce a s dluhy

Podle všeho nechtěl bankovního úředníka zabít, ale jen ho paralyzovat, aby nemohl hned přivolat pomoc. „Nevím, co mne to napadlo. Je to nepochopitelné,“ řekl obžalovaný mladík u soudu. Své jednání vysvětloval tím, že se dostal do velkých dluhů. „Neměl jsem práci a potřeboval jsem dluh splácet,“ řekl.

Jeho dopadení trvalo policistům po přepadení rakouské banky jen několik týdnů. Zásahová jednotka ho zadržela v místě bydliště. Při zadržení se podařilo část ukradených bankovek zajistit.

„Zadržen byl v Karviné na základě evropského zatykače, který vydalo německé státní zastupitelství pro jinou loupež. Při zadržení byla zajištěna část bankovek z loupeže,“ řekl státní zástupce.

Kriminálka u něj zajistila asi 90 tisíc korun a zhruba 30 tisíc eur. Zbytek stačil utratit a není vyloučeno, že peníze má ještě někde schované.

Hlavní líčení bude pokračovat až do konce týdne, kdy by mohl být vyhlášen rozsudek.

Reklama

Výběr článků

Načítám