Hlavní obsah

Solární elektrárna byla postavená jen na papíře, stát přišel o 260 miliónů

Aktualizováno

Protikorupční policie navrhla obžalovat tři osoby kvůli získání licence na výrobu elektrické energie z fotovoltaických zdrojů na Brněnsku, aniž by elektrárna v době schvalování byla provozuschopná. Podle policie způsobily škodu ve výši 260 miliónu korun. V pátek o tom informoval mluvčí policie Jaroslav Ibehej.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle policie podali dva jednatelé společnosti v listopadu 2010 u Energetického regulačního úřadu (ERÚ) žádost na udělení licence na provoz elektrárny.

„Podle našich závěrů měli předložit ERÚ nepravdivou zprávu o revizi elektroinstalace vypracovanou revizním technikem,“ uvedl Ibehej.

Elektrárna však dokončena nebyla, ale ERÚ vychytralým podnikatelům vydal na konci roku 2010 licenci na výrobu elektřiny na 25 let. Jednatelé tak dostali garantovanou cenu výkupu elektřiny, která se následující rok zvedla.

Kriminalisté spočítali, že státu měla být v období od roku 2011 do dubna 2015 způsobena škoda ve výši 260 miliónů korun. Během dalších 20 let provozu elektrárny by však stát přišel o dalších 909 miliónů korun.

„Oba jednatelé obchodní společnosti jsou obviněni z trestného činu podvodu. Technik, který podle našich závěrů vypracoval nepravdivé revizní zprávy, je obviněn z pomoci k trestnému činu podvodu. Trestní stíhání je vedeno na svobodě. V případě pravomocného rozsudku hrozí všem osobám trest odnětí svobody na 5 až 10 let,“ řekl Ibehej.

Reklama

Výběr článků

Načítám