Hlavní obsah

Pět obviněných kvůli smlouvám pro Nemocnici Na Homolce

Praha
Aktualizováno

Protikorupční policie obvinila pět lidí kvůli tomu, že měli uzavírat nevýhodné smlouvy pro Nemocnici Na Homolce. Podle policie tak činili za úplatu a způsobili tím škodu ve výši 10 miliónu korun, informoval ve čtvrtek mluvčí Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality Jaroslav Ibehej.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Pražská Nemocnice Na Homolce

Článek

Podle něj byla pětice v minulých dnech obviněna z přijetí úplatku, podplacení a porušení povinnosti při správě cizího majetku za trestnou činnost v letech 2004–2012.

„Obvinění se měli trestných činů dopouštět tím způsobem, že za úplatu uzavírali nevýhodné smlouvy pro Nemocnici Na Homolce. Tímto jednáním měli způsobit škodu vyšší než 10 miliónů korun,“ uvedl Ibehej.

Stíhání je vedeno na svobodě a případ dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Praze.

U Městského soudu v Praze začalo v lednu hlavní líčení s bývalým ředitelem Nemocnice Na Homolce Vladimírem Dbalým, který je obžalovaný z korupce. Ředitelem nemocnice byl v období let 2006–2012. Spolu s dalšími šesti lidmi se jí měli dopustit při tendrech na digitalizaci chorobopisů za 146 miliónů korun a nákup Leksellova gama nože za 140 miliónů korun. [celá zpráva]

Policisté se v případu opírají hlavně o Dbalého deník, ve kterém si zapisoval své jednání a kontakty. Sám Dbalý vinu odmítá, u soudu se nechal slyšet, že deník měl být jen beletrií ze zdravotnického prostředí. Zda nynější obvinění souvisí s již obžalovanými lidmi, není jasné.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám