Hlavní obsah

Učitel pěstoval doma marihuanu, teď mu hrozí deset let

Právo, Patrik Biskup
Plzeň

Masivní policejní zátah zažili loni v červenci obyvatelé Hůrek. Vesničku na severním Plzeňsku tehdy obklíčili zakuklenci, kteří pak vtrhli do domu středoškolského učitele Jaroslava Pence. Do té doby ctihodný občan pěstoval ve velkém marihuanu.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Učitel Jaroslav Penc (vpravo) se svým obhájcem u soudu

Článek

Sedmapadesátiletý pedagog v úterý usedl na lavici obžalovaných u Okresního soudu Plzeň-sever. Jednání trvalo jen pět minut. I to ale stačilo, aby počáteční úsměv z Pencovy tváře vystřídal kamenný výraz. Předseda senátu Radek Vydra mu totiž oznámil, že žalovaný skutek bude soud posuzovat podle přísnějšího paragrafu, čímž se výrazně posunula hranice pro uložení trestu ze tří až na deset let vězení.

Reakce Pencova advokáta Antonína Dejmka byla okamžitá. „Tohle razantně mění situaci,“ uvedl Dejmek a požádal o lhůtu na přípravu obhajoby. Soud mu vyhověl a odročil jednání na duben.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Razie v obci tehdy vyvolala obrovský poprask, nikdo neměl o nelegálních aktivitách učitele ani tušení. Starosta František Rýdl ho dokonce loni před komunálními volbami sám navrhl na kandidátku do zastupitelstva.

„Bylo to pro mě veliké překvapení, a hlavně zklamání. V jeho postavení učitele bych rozhodně nepředpokládal, že by byl schopen něčeho takového. Má být pro žáky vzorem. Jasně že by takové věci neměl dělat, ale jeho to nemělo ani napadnout,“ reagoval.

Šokovaný zaměstnavatel

Přepadovka u Pence vyděsila i jeho sousedy. „Večer sem najelo pět aut a policisté mu vlítli do baráku i se psy. Nevěděli jsme, co se děje. Vypadalo to, jako by tady někdo zavraždil deset lidí. Další policajti byli poschováváni po celé vsi, doslova ji obklíčili,“ vzpomínal muž bydlící naproti učitelova domu. Podle něho kriminalisté Pence po domovní prohlídce odvezli, ale druhý den už byl zase doma.

Případem byl šokován i Pencův zaměstnavatel. „Nevycházím z úžasu. Považovala jsem ho za solidního člověka,“ reagovala po provalení kauzy Ivana Škreňová, která řídí střední školu v Horní Bříze, kde Penc v té době působil jako učitel odborných předmětů. Byl dokonce ve školské radě, kde zastupoval pedagogy.

Podle policejního mluvčího Jana Koželuha zajistili kriminalisté u Pence 150 rostlin konopí. Souběžně provedli domovní prohlídku i u jeho syna, který je městským strážníkem v Horní Bříze. Našli tam sušenou marihuanu v množství, které bylo posouzeno pouze jako přestupek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám