Hlavní obsah

Český zpravodajec vběhl do léčky, protože selhala komunikace tajných služeb

Právo, Jakub Troníček, Radim Vaculík

Podle toho, co Právo nasbíralo v posledních dnech za informace, pětice Čechů padla loni v červenci do léčky připravené libanonskou tajnou službou, která chtěla dostat z Česka svého zadržovaného muže. Jejich únosu se přitom dalo předejít, kdyby neselhala komunikace mezi českou civilní rozvědkou (ÚZSI) a Vojenským zpravodajstvím. Hlavním problémem může být rivalita a nedůvěra mezi těmito českými tajnými službami.

Foto: Profimedia.cz

V údolí Bikáa na východě Libanonu měli být Češi v zajetí.

Článek

Ale od začátku. Už od červencového únosu pěti Čechů v Libanonu kolovaly spekulace o tom, zda někomu neskočili na lep. Jedním z hlavních důvodů cesty skupiny do nebezpečné destinace totiž byla údajná možnost získat informace o jiném uneseném Čechovi, Pavlu Hrůzovi, který zmizel o pár měsíců dříve v Libyi. Mezi pěticí účastníků výjezdu byl i důstojník Vojenského zpravodajství Martin Psík, který prý dostal pátrání po Hrůzovi na starost. Ve službě byl v té době údajně jen pár měsíců.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Únosci poslali video s Psíkem

Únosci přede dvěma až třemi měsíci poslali do Česka videozáznam, na kterém Psík hovořil. Právě tato nahrávka měla být stěžejním důkazem o tom, že unesení Češi jsou stále naživu, a fakticky rozhýbala vyjednávání mezi oběma zeměmi o možné výměně pětice našich občanů za zadržovaného Libanonce Alího Fajáda.

Podle zjištění Práva past sice sklapla až v libanonském údolí Bikáa, na návnadu v podobě šance získat nové informace o Čechovi v Libyi ale skočili vojenští zpravodajci už v Praze.

„Objevil se tam člověk, který za peníze nabízel možnost dostat se k novým poznatkům o našem člověku v Libyi s tím, že je potřeba odjet do Libanonu, kde čeká možný kontakt. Naše civilní rozvědka to odmítla, ale Vojenské zpravodajství se chytilo,“ řekl v úterý zdroj Práva.

Tím, kdo s nabídkou důležitých informací o uneseném Čechovi v Libyi přišel za tuzemskou vojenskou tajnou službou, byl prý přímo představitel libanonské vojenské tajné služby. „Šlo o standardní oficiální kontakt a nebyl důvod nabídce nedůvěřovat,“ řekl Právu dobře informovaný zdroj.

Nevěděli, že je Fajád agent

Vojenští zpravodajci však podle něj v té době na rozdíl od ÚZSI vůbec netušili, že pro jejich kolegy z Libanonu pracuje i Fajád, kterého zadržela na žádost Američanů česká zásahová jednotka předloni v dubnu a od té doby seděl v české vazbě.

Že tedy Libanonci mají eminentní zájem dostat svého člověka domů místo jeho předání do USA, kde mu hrozí až doživotí, vojáci netušili, a tak svého muže loni do Libanonu vyslali. Zřejmě pro lepší krytí s dalšími čtyřmi Čechy. Víc si snad libanonská tajná služba ani nemohla přát.

Nejhorší je, že podle informací Práva již v té době o napojení Fajáda na tamní rozvědku, a tím i o značné rizikovosti chystané mise, věděla tuzemská civilní rozvědka, ale svým partnerům u Vojenského zpravodajství o tom nic neřekla.

„Přitom zároveň velmi dobře věděli, že tam (vojenští zpravodajci) posílají svého důstojníka, protože ta akce se s nimi koordinovala,“ poznamenal k tomu zdroj. Proč civilní rozvědka tu vojenskou nevarovala, zůstává nejasné.

Podle některých hlasů z bezpečnostní komunity za tím ale může být mimo jiné i letitá rivalita mezi jednotlivými tajnými službami. V tomto případě ji navíc umocňuje fakt, že vojenskou tajnou službu nyní vede Jan Beroun, který předtím působil jako klíčový náměstek pro operativu právě u civilní rozvědky.

„Mezi těmi institucemi je stálá animozita a příslušníci rozvědky nemůžou Berounovi zapomenout, že přešel ke konkurenci,“ poznamenal zdroj. Sám Beroun se k celé věci odmítl jakkoli vyjadřovat.

Na řadě je ÚOOZ

A důsledky mohou být i v rovině trestněprávní. Informovaný zdroj z bezpečnostní komunity Právo upozornil, že detektivové z ÚOOZ, kteří případ unesených Čechů šetří, budou muset řešit i to, kdo a proč skočil do pasti, a zda to dokonce nebylo úmyslně.

„Bude se intenzivně zjišťovat, jak celá situace nastala, některé skutečnosti nesvědčí příliš ve prospěch jistých vedoucích pracovníků jisté organizace. Bude se zjišťovat, kdo a proč tam jel, co tam dělal, zda za to něco nevzal, jednoduše jestli nešlo o kriminální čin,“ doplnil zdroj redakce.

Jeden z důstojníků Vojenského zpravodajství ale pro Právo odmítl, že by služba za zprostředkování setkání cokoliv a komukoliv platila.

Randák: Fatální chyba

Vyslat důstojníka tajné služby do Libanonu v situaci, kdy byl v ČR za mřížemi spolupracovník tamní rozvědky Fajád, bylo podle někdejšího šéfa civilní rozvědky Karla Randáka zásadní chybou. „Pokud skutečně má s libanonskou tajnou službou co do činění, tak to byla fatální chyba. Ten únos se pak už totiž vyloženě nabízel. Kdokoliv na jejich místě by nejednal jinak,“ řekl Právu Randák.

Zároveň také dodal, že pokud se únos pětice Čechů udál s tichým souhlasem, nebo dokonce pod taktovkou libanonských bezpečnostních složek, tak byli unesení v relativním bezpečí. „Nehrozilo tím pádem, že by tam někdo někoho podřízl jako králíka,“ poznamenal Randák.

Na to, že se únos Čechů mohl odehrát v režii libanonských bezpečnostních složek, podle něj ukazuje mj. i to, jak relativně hladká nakonec dohoda byla. „To není zcela běžné,“ dodal Randák.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám