Hlavní obsah

Soud znovu otevřel případ prostitutky uškrcené vodítkem na psa

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Případ pětašedesátileté prostitutky, kterou vrah před sedmi lety brutálně zavraždil v jejím brněnském bytě, začal v úterý znovu projednávat brněnský Krajský soud. Ten loni za vraždu potrestal šestadvacetiletého Jana Eliáše 13 lety vězení, Nejvyšší soud ovšem verdikt zrušil s tím, že justice porušila v kauze právo na spravedlivý proces.

Foto: Petr Marek, Právo

Jan Eliáš u Vrchního soudu v Olomouci.

Článek

Nejvyššímu soudu se nelíbilo, že obžaloba stála i na utajeném svědkovi, prý nebyl důvod, proč důležitého svědka utajovat. Před soudem se z něj vyklubal mladík, který byl s Eliášem ve vazbě. „Bavili jsme se spolu a já mu řekl, že jsem řízl svou přítelkyni a mám na krku pokus vraždy. A on mi řekl, no vidíš, já jsem to aspoň dodělal. Ta tvoje proti tobě může mluvit, ta moje už nic neřekne. Škrcení je super,“ svědčil před soudem.

Kriminalisté dlouho nemohli vraha dopadnout. Nakonec si po čtyřech letech, které uplynuly od vraždy, došli právě pro Eliáše. Ten nepopíral, že se s ženou kvůli sexu sešel, dokonce popsal, jak po prostitutce chtěl studentskou slevu, ovšem rezolutně odmítl, že by vraždil.

Proti Eliášovi není žádný přímý důkaz, soud ho poslal na mříže jen na základě řetězce nepřímých důkazů včetně znaleckého posudku. Znalci mladého muže označili za sadistického devianta, který je bez přísné léčby pro společnost nebezpečný.

Podle obžaloby Eliáš prostitutku svázal, zacpal ji ústa, škrtil vodítkem na psa a pak jí doslova rozmlátil hlavu. Napadená neměla šanci přežít. Případ bude pokračovat na konci února, kdy by mohl zaznít i rozsudek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám