Hlavní obsah

Kvůli nelegálnímu obchodu s léky stanul v Ostravě před soudem gang Bulharů

Právo, Aleš Honus
Ostrava

Deset Bulharů a jedna Češka, přítelkyně jednoho z nich, od úterý před ostravským krajským soudem vysvětlují rozsáhlý nelegální obchod s léky, které sloužily k výrobě pervitinu. Do České republiky jich v průběhu několika uplynulých let dovezli obrovské množství a zásobovali jimi výrobce, z nichž část už si vyslechla odsuzující tresty.

Foto: Aleš Honus, Právo

Eskorta přivádí skupinu obžalovaných Bulharů do jednací síně. Většina z nich je ve vazbě.

Článek

„Obžalovaným je kladeno za vinu, že do České republiky dováželi z Bulharska a z Polska léky s obsahem pseudoefedrinu,“ uvedla státní zástupkyně Daniela Srbová. „Dalo by se říct, že šlo o stovky kilogramů léků, ze kterých pak další osoby vyrobily desítky kilogramů pervitinu,“ dodala Srbová.

Vysvětlila, že převážná část léků pocházela z Turecka, odkud je pachatelé dováželi do Bulharska a odtud do České republiky. Tím je případ výjimečný, protože výrobci pervitinu na Ostravsku nakupují suroviny zejména v Polsku, kde jsou léky s pseudoefedrinem volně dostupné i ve větším množství, zatímco v České republice je jejich prodej regulován.

Na rozdíl od ostatních obdobných případů obžalovaní neodmítli vypovídat a k velké části žalovaného jednání se doznali. „Většina z nich při vyšetřování překvapivě spolupracovala,“ řekla žalobkyně.

Až osmnáctileté tresty

Obžalovaní jsou souzeni jako organizovaná skupina a vzhledem k tomu, že působili na území několika států, hrozí jim přísné tresty až do délky osmnácti let.

Role měli rozděleny tak, že každý měl na starost něco jiného. „Někteří z obžalovaných distribuovali léky koncovým uživatelům, tedy výrobcům drog na území České republiky, jiní dělali kurýry a převáželi tablety z Bulharska a z Polska do České republiky, a někteří to všechno organizovali, objednávali tablety a vysílali pro ně kurýry,“ dodala státní zástupkyně.

Hlavní líčení bude pokračovat do konce tohoto týdne a zatím není jasné, kdy bude vyhlášen rozsudek.

Reklama

Výběr článků

Načítám