Hlavní obsah

Muslim pobodaný v pražských Vršovicích dostal policejní ochranku

Právo, Barbora Janáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Muslim (41), kterého v sobotu v pražských Vršovicích bodli nožem do břicha dva muži, dostal přidělenou policejní ochranku. Právu to v pondělí sdělila jeho přítelkyně Eva Zahradníčková, která již od podzimu čelí výhrůžkám kvůli svým aktivitám na pomoc uprchlíkům.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

V těch ji podporoval i její partner – Syřan původem z Kavkazu, který již léta žije v Česku. Organizují například humanitární sbírku na pomoc syrským křesťanům.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Útok kvalifikovaný jako těžké ublížení na zdraví s rasovým podtextem šetří 1. oddělení pražské kriminálky, tedy tzv. mordparta. Pachatelům hrozí v případě odsouzení až 12 let vězení.

Jejich dopadení by mohla urychlit svědecká výpověď poškozeného. „Dneska jde dělat portréty těch pachatelů,“ řekla v pondělí Právu Zahradníčková.

Bylo docela evidentní, že ho napadli kvůli tomu, že je muslim
Eva Zahradníčková, přítelkyně pobodaného

Ačkoli se napadenému I. T. povedlo částečně útok odrazit, stále trpí jeho následky. Nyní je v ambulantní péči lékařů, protože rána se zanítila.

„Bylo docela evidentní, že ho napadli kvůli tomu, že je muslim. Je navíc celkem viditelný, protože mluvil v listopadu na Václaváku za muslimy a odsoudil události v Paříži. I tou celou sbírkou, kterou děláme pro uprchlíky, tak nějak vystoupil z řady a tyhle kruhy se o něj začaly zajímat,“ sdělila Zahradníčková možné příčiny napadení.

Pokud by se prokázalo, že čin byl rasově motivovaný, tak by šlo zřejmě o první vážnější incident s cizincem v souvislosti s uprchlickou krizí, která do Česka vlastně ještě ani nedorazila.

Ovčáček: Je třeba tento čin odsoudit

Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček Právu sdělil, že obavy veřejnosti z uprchlíků jsou oprávněné, ačkoli Česku se dosud migranti vyhýbali.

„Nikdo nemůže vyloučit to, že se uprchlická vlna nepřelije přes Českou republiku. Chtěl bych vidět takového smělce, který by to dokázal,“ řekl Ovčáček.

Sám uvedl, že v případě pobodaného muže je potřeba počkat na podrobnější policejní zprávu.

„Pokud by se ovšem předběžné informace potvrdily, je třeba takto motivovaný čin jasně odsoudit, stejně jako teror v Paříži, útoky na židovskou komunitu v jižní Francii, vraždu mladé dívky ve Švédsku nebo nedávné útoky v Kolíně nad Rýnem,“ dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám