Hlavní obsah

Sestra Marešová žádá disciplinární řízení se znalcem

Právo, Karel Otcovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zdravotní sestra Věra Marešová, kterou ústecký krajský soud zprostil obžaloby z vražd šesti pacientů v Lužické nemocnici v Rumburku, podala podnět k disciplinárnímu řízení se znalcem Radkem Matlachem. Právu to v pátek potvrdila mluvčí soudu Marcela Trejbalová.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Věra Marešová před senátem krajského soudu v Ústí nad Labem

Článek

Na Matlachově posudku byla postavena obžaloba, podle které Marešová pacienty zabíjela draslíkem. Jeho závěry odmítl posudek obhajoby i revizní posudek zadaný soudem.

Znalci z olomoucké fakultní nemocnice označili Matlachovy závěry až za diletantské. Úmrtí pacientů byla podle nich očekávaná. Soud se ve zprošťujícím verdiktu opřel právě o závěry revizní komise a dospěl k závěru, že nebylo prokázáno, že by se skutky vůbec staly.

„Obdrželi jsme podnět k zahájení disciplinárního řízení se znalcem MUDr. Matlachem. Předseda senátu nyní provede šetření, a shledá-li důvody k zahájení správního řízení, tak to ­učiní,“ řekla Trejbalová a připomněla, že pokud na disciplinární řízení skutečně ­­dojde, hrozí znalci pokuta, případně vyškrtnutí ze seznamu znalců.

Znalec nesouhlasí

„Nikdo mě o tom neinformoval, takže neznám detaily. Nicméně trvám na tom, že není jediný důvod k tomu, aby mě někdo disciplinárně řešil. Nevím, z jakého důvodu paní Marešová podnět na disciplinární řízení podala a co tím chce dokázat. Nejde o věcné řešení, ale emoční. Je to plácnutí rukou do vody,“ řekl Právu Matlach.

Rozsudek v kauze Marešové není pravomocný, státní zástupce se odvolal bezprostředně po vynesení zprošťujícího verdiktu, a případem se tak bude zabývat Vrchní soud v Praze. Matlach v této souvislosti připomněl, že podnět na disciplinární řízení se podává až po skončení řízení. „Zvolený postup považuji proto za nekorektní,“ dodal soudní znalec.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám